Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει να αγοράσει από 100 έως 200 Rafale – Τα Εμιράτα ήδη παρήγγειλαν 80

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει να αγοράσει από 100 έως 200 Rafale – Τα Εμιράτα ήδη παρήγγειλαν 80
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Rafale, Γαλλία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία,

Σχεδόν δύο χρόνια αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν σύμβαση για την αγορά 80 Rafale, ο πλησιέστερος γείτονας και σύμμαχός τους στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία, σκέφτεται επίσης να αγοράσει το γαλλικό αεροσκάφος καθώς οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν τεταμένες.

Μετά από μήνες εικασιών ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα εγκατέλειπε την παράδοσή του να χρησιμοποιεί μόνο αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, επανεμφανίστηκαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι το βασίλειο εξετάζει σοβαρά την αγορά του μαχητικού Rafale.

Η Σαουδική Αραβία επί δεκαετίες δημιουργεί μια αρκετά μεγάλη αεροπορία εξ ολοκλήρου από μαχητικά αεροσκάφη αιχμής των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αεροπορίας αποτελείται κυρίως από αμερικανικά μαχητικά F-15E, Panavia Tornado και Eurofighter Typhoons.

Το ενδιαφέρον του Ριάντ για την απόκτηση γαλλικών αεροσκαφών μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τους προηγούμενους προμηθευτές μαχητικών του όσο κάποτε.

Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση από το βασίλειο αναμένεται επίσης να εντείνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων, καθώς οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στη χώρα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ορισμένες ανώνυμες πηγές που επικαλούνται ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο γαλλικό περιοδικό La Tribune ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία εξέταζε το ενδεχόμενο αγοράς 100 έως 200 αεροσκαφών Dassault Rafale.

Εκείνη την εποχή, στρατιωτικοί παρατηρητές σημείωσαν ότι το βασίλειο ήταν πιθανόν να πιστεύει ότι οι αξιόπιστοι προμηθευτές τζετ μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστοι στο μέλλον, ειδικά στο πλαίσιο του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία.

Αν και δεν αναγνωρίζονται επίσημα από τους αξιωματούχους του βασιλείου, οι αναφορές μπορεί να αποτελέσουν ακόμη μια οπισθοδρόμηση στην αμερικανική βιομηχανία όπλων, η οποία πιστεύεται ότι χάνει σταθερά έδαφος από ευρωπαίους, ακόμη και Κινέζους και Ρώσους κατασκευαστές όπλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2021, ένας άλλος σύμμαχος των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 80 μαχητικών Rafale, της τελευταίας παραλλαγής του μαχητικού αεροσκάφους 4,5 γενιάς.

Εκείνη την εποχή, η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως ιστορική επειδή επρόκειτο να καταστήσει την Πολεμική Αεροπορία των Εμιράτων τον μεγαλύτερο χειριστή της Rafale εκτός Γαλλίας.

Ωστόσο, εάν οι φήμες για την προθυμία της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αεροπορίας να προμηθευτεί Rafale αληθεύουν, θα ξεπερνούσε την «ιστορική» απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία των Εμιράτων.

Επιπλέον, ορισμένες αναφορές στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι και το Κατάρ φέρεται να αγόραζε 24 επιπλέον αεροπλάνα Rafale και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο του.

Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε μια τεταμένη σχέση, υπάρχουν ανησυχίες ότι η αγορά Rafale από το Ριάντ θα διευρύνει περαιτέρω τη ρήξη μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον, η οποία κορυφώθηκε τον Οκτώβριο λόγω των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου.

Τον Οκτώβριο του 2022, η απόφαση του πετρελαιοπαραγωγού καρτέλ ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου προκάλεσε μια σφοδρή αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι εξανάγκασε άλλα μέλη του ομίλου να μειώσουν την παραγωγή.

Ακολούθησε ένας θυμωμένος πόλεμος με λόγια μεταξύ των δύο, με την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους Αμερικανούς νομοθέτες να ζητούν να επανεκτιμηθεί η σχέση.

Η ρητορική έχει κάπως αμβλυνθεί τώρα. Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της απογοήτευσης μεταξύ των δύο συμμάχων χωρών, ο αντίπαλος των ΗΠΑ, η Κίνα, έχει επίσης εισβάλει γρήγορα στη Σαουδική Αραβία, με συμφωνίες όπλων που λέγεται ότι βρίσκονται στα σκαριά.

Ένας άλλος λόγος που αναφέρθηκε για την αγορά όπλων από τη Σαουδική Αραβία εκτός των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει ως προτεραιότητα την παραγωγή όπλων για την Ουκρανία.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ανεπιβεβαίωτες αναφορές ανέφεραν ότι η Στρατιωτική Βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας (SAMI) διαπραγματευόταν συμφωνίες όπλων με την κρατική China North Industries Group Corporation (Norinco).

Εάν η Σαουδική Αραβία αγοράσει Rafale, θα είναι η τρίτη χώρα στην περιοχή που θα έχει αυτά τα γαλλικά αεροσκάφη.

Παρεμπιπτόντως, όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν τα μαχητικά Rafale, πιστεύεται ότι ήταν μια απόφαση που ελήφθη λόγω της αμερικανικής απροθυμίας να δώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο βασίλειο των Εμιράτων, υποδηλώνοντας ότι δεν ήταν όλα καλά μεταξύ τους.

Οι δυτικές χώρες έχουν δείξει γενική απροθυμία να προμηθεύουν εξελιγμένα όπλα όπως μαχητικά αεροσκάφη σε χώρες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο συνασπισμός Σαουδικής Αραβίας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη κατηγορείται για εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αμάχων.

Έτσι, η Γερμανία δήλωσε τον Ιούλιο ότι δεν θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να λάβει περισσότερα Eurofighter Typhoon.

Εκτός από τα αμερικανικής κατασκευής F-15, τα 72 Eurofighter, που έχει η σουδαραβική βασιλική αεροπορία, είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος μαχητικών στη Σαουδική Αραβία. Αυτό φέρνει τη Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας σε δύσκολη θέση.

Εκτός από τα Eurofighter Typhoons, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να ζητήσει από τις ΗΠΑ την αγορά των μαχητικών F-15EX, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο Αμερικανός κατασκευαστής αεροσκαφών υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Ινδονησία και επίσης αναζητά κι άλλους ξένους αγοραστές.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει συζητήσεις για την πώληση του αεροσκάφους στο Ριάντ, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ήδη ένα μεγάλο στόλο F-15E.

Επιπλέον, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τον αντίπαλο των ΗΠΑ, την Κίνα και η πρόσφατα σφυρηλατημένη ανακωχή της με τον απόλυτο εχθρό, το Ιράν, δεν αποτελούν καλό οιωνό για οποιαδήποτε τέτοια πιθανή αγορά.

Σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, οι οποίες έχουν γενικά τηρήσει μια σκληρή στάση στις προμήθειες εξοπλισμού λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλία ήταν μια παρέκκλιση και παρέμεινε πιο ευγενική.

Για παράδειγμα, η Γαλλία έχει πουλήσει τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, πυροβολικό, λοβούς στόχευσης Damocles αέρος-εδάφους και πυραύλους κρουζ SCALP στο Ριάντ χωρίς δισταγμό.

Αυτό πιθανότατα έδωσε στα μαχητικά Rafale ένα ευνοϊκό προηγούμενο για τη Σαουδική ηγεσία.

Σχετικά άρθρα