Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Ο LNA ενισχύει τη φρούρηση των νοτίων συνόρων με το Τσαντ και τη ζώνη του Σαχέλ

Λιβύη: Ο LNA ενισχύει τη φρούρηση των νοτίων συνόρων με το Τσαντ και τη ζώνη του Σαχέλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λαθρομετανάστες, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Μετανάστες, Σαχέλ, Τσαντ,

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ξεκίνησε μια εκτεταμένη και στρατηγική στρατιωτική επιχείρηση, με στόχο την ασφάλεια της νότιας περιοχής που συνορεύει με το Τσαντ.

Αυτή η επιχείρηση ξεκίνησε για την εκκαθάριση της περιοχής από ένοπλες ομάδες, τον έλεγχο και την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Αυτό επιβεβαιώθηκε σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, του υποστράτηγου Αχμέντ Αλ Μισμάρι.

Ο Διοικητής της αίθουσας επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της δύναμης των νότιων επιχειρήσεων, υποστράτηγο Μαμπρούκ Σαχμπάν, και τον διοικητή της ενισχυμένης 128ης Ταξιαρχίας, ταξίαρχο Χασάν αλ Ζάντμα, έφθασαν στα σύνορα Λιβύης-Τσαντ.

Η ανακοίνωση του LNA τόνισε ότι η απόφαση για την επιχείρηση προέκυψε λόγω των «σημαντικών πολιτικών εντάσεων και εντάσεων ασφαλείας που σημειώθηκαν στην περιοχή του Σαχέλ και της υποσαχάριας περιοχής τους τελευταίους μήνες.

»Αυτό έχει οδηγήσει σε αστάθεια και στη μειωμένη ικανότητα αυτών των χωρών να ελέγχουν τα χερσαία σύνορά τους, επιτρέποντας την κίνηση τρομοκρατικών και εγκληματικών ομάδων».

Ο LNA πρόσθεσε ότι, δεν θα επιτρέψει σε γειτονικά κράτη να αποτελέσουν σημείο εκτόξευσης για οποιεσδήποτε ομάδες ή ένοπλους σχηματισμούς που αποτελούν απειλές για τους γείτονές τους ή εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Επιβεβαίωσε επίσης έντονα την αρχή της «μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών και αδελφικών κρατών και σ’τα πολιτικά τους ζητήματα».

Συγκεκριμένα, ο στρατός του Τσαντ έχει βάλει στο στόχαστρο τοποθεσίες της αντιπολίτευσης του Τσαντ που βρίσκονται εντός του λιβυκού εδάφους και κατέστρεψε επιτυχώς αρκετές αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

Η επίθεση ξεκίνησε με την έγκριση της κυβέρνησης της Λιβύης, σύμφωνα με πηγή της προεδρίας του Τσαντ στο Al-Jazeera.

Το Front for Change and Concord στο Τσαντ (FACT) ανέφερε επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων μαχητών της αντιπολίτευσης και δήλωσε την ακύρωση της εκεχειρίας που είχε δηλωθεί τον Απρίλιο του 2021.

Σε ανακοίνωσή του, το FACT ανέφερε:

«Το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο μας κήρυξε τον πόλεμο.

»Ως εκ τούτου, ο Συνασπισμός για την Αλλαγή και τη Συμφωνία στο Τσαντ (CCOC) ανακοινώνει το τέλος της μονομερούς εκεχειρίας που κηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2021 και διαβεβαιώνει το στρατιωτικό συμβούλιο ότι η απάντησή του θα είναι γρήγορη και απεριόριστη».

Αυτή η ανακοίνωση που έκανε ο συνασπισμός την Παρασκευή 25/8 εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο πλήρους κλίμακας επιστροφής των εχθροπραξιών μεταξύ της κυβέρνησης του Τσαντ και της CCOC.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Άμυνας του Τσαντ, στρατηγός Νταούντ Γιάγια Μπραχίμ επέκρινε έντονα τις αντάρτικες ομάδες, κατηγορώντας τις ότι στρατολογούν ανηλίκους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις από τη Λιβύη.

«Είδαμε Τσαντινούς να στρατεύονται ως μισθοφόροι στη Λιβύη, μια χώρα όπου θεωρώ ότι δεν υπάρχει κράτος», είπε, σύμφωνα με τον ιστότοπο AlWihda Info.

«Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις χτενίσματος. Έχουν στρατολογήσει ακόμη και ανηλίκους.

»Οι περισσότεροι από αυτούς τους μαχητές είναι ανήλικοι που στρατολογούνται για να επιτεθούν ξανά στο Τσαντ», πρόσθεσε ο Μπραχίμ.

Σχετικά άρθρα