Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε την Παρασκευή 25/8 ότι υπέβαλε την παραίτησή του η οποία έχει άμεση ισχύ αφού παραδέχτηκε τις αποτυχίες στις έρευνες του Μουσείου για τις κλοπές αντικειμένων από τις συλλογές του.
Ο Χάρτβιχ Φίσερ, ο οποίος αναμενόταν να αποχωρήσει από τη θέση του τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ότι οι αποτυχίες «πρέπει επί της ουσίας να αποδοθούν» σε αυτόν.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξετάζω λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα για αυτές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο εκτενώς όσο θα έπρεπε», τόνισε.
«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή.
»Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτό το επεισόδιο και θα βγει πιο δυνατό από αυτό, αλλά δυστυχώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου προκαλεί σύγχυση», πρόσθεσε.
Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε στις 16 Αυγούστου ότι εκλάπησαν αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος.
Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».
Το Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο.
Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Χθες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε ότι ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή.