Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα σιτηρά της Ουκρανίας θα μπορούν να «φεύγουν» από την Αλεξανδρούπολη

Τα σιτηρά της Ουκρανίας θα μπορούν να «φεύγουν» από την Αλεξανδρούπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξανδρούπολη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έβρος, Επισιτιστική Ασφάλεια, Ουκρανία, Ρωσία, Σιτάρι,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διόλου τυχαία δεν έκανε αναφορά, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ζελένσκι, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που έχει χαρακτηριστικά διεθνούς κόμβου, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώθηκε στην περιοχή, σημειώνει το «Πρώτο Θέμα».

«Ήδη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κόμβος για την αποστολή βοήθειας των συμμάχων, αναδεικνύοντας μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία για την Ουκρανία, αλλά συνολικά για όλη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

»Από εκεί ξεκινάει ένας νέος ενεργειακός διάδρομος που ενώνει τον βορρά με το νότο, το νότο με τον βορρά», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης με νόημα.

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, συνεπώς, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε έναν ανασχεδιασμό της ρότας των εξαγωγών σιτηρών, με δεδομένο μάλιστα ότι σχεδόν τα μισά πλοία που συμμετέουν στις μεταφορές αυτών των φορτίων είναι ελληνόκτητα.

Ήδη, άλλωστε, υπάρχουν νύξεις προς τον λιμένα Αλεξανδρούπολης που έχει παραμείνει στον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου από παράγοντες της αγοράς, με δεδομένη την κατάρρευση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.

Σχετικά άρθρα