Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Τρεις κυανόκρανοι, που χτυπήθηκαν από Τούρκους και αποσχιστές «γιουσουφάκια», νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση

Κύπρος: Τρεις κυανόκρανοι, που χτυπήθηκαν από Τούρκους και αποσχιστές «γιουσουφάκια», νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυανόκρανοι ΟΗΕ, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου, νοσηλεύονται, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τρία μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ μετά την επίθεση που δέχτηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις στη Νεκρή Ζώνη κοντά στην Πύλα.

Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η διεθνής κοινότητα καταδίκασαν τα επεισόδια ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Μιλώντας στην εκπομπή Prime της ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Πάρις Ποταμίτης, έδωσε μία σύνοψη των γεγονότων αναφέροντας:

«Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης.

»Δέκα περίπου άτομα τραυματίστηκαν, τρία από τα οποία σοβαρά, τους έριξαν πέτρες και τους γρονθοκόπησαν.

»Χρησιμοποίησαν επίσης μπουλντόζες για μετακίνηση οχημάτων της ειρηνευτικής δύναμης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια Βρετανών και Σλοβάκων ειρηνευτών.

»Η ειρηνευτική δύναμη είχε μια ιδιαίτερα έντονη αντίδραση και ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει το παράνομο αυτό έργο.

»Η Πύλα είναι μια κοινότητα στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, το μόνο δικοινοτικό χωριό από το 1974, όπου ζουν δηλαδή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί.

»Τι συνιστά αυτή η προσπάθεια; Συνιστά μία προσπάθεια αρπαγής ενός κομματιού εδάφους στη νεκρή ζώνη σχεδόν 500 εκταρίων και το κατοχικό καθεστώς επικαλείται σε αυτή του την προσπάθεια ανθρωπιστικούς λόγους πρόσβασης των Τουρκοκυπρίων της συγκεκριμένης κοινότητα της Πύλας προς τα κατεχόμενα».

Ήδη από την Πέμπτη το παράνομο ψευδο «υπουργείο Εξωτερικών» της κατοχικής δύναμης ανακοίνωνε ότι θα προβεί σε δήθεν «βελτιώσεις» στον δρόμο μεταξύ των χωριών Άρσους και του μικτού χωριού Πύλα, ο οποίος διέρχεται από τη νεκρή ζώνη.

Αιτιολογούσαν μάλιστα το «έργο» ότι δήθεν είχε προετοιμαστεί για «καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, για να διευκολυνθεί η μεταφορά των πολιτών που ζουν στο χωριό Πύλα στην “επικράτεια”» των αποσχιστών, της παράνομης «τδβκ».

Άνδρες των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνθηκαν προς την περιοχή, ώστε να μπλοκάρουν τις εργασίες στον δρόμο, οι οποίες συνιστούν παράβαση του στάτους κβο.

Εκεί δημιουργήθηκε ένταση, με ομάδες των κατακτητών και κάποια ντόπια «γιουσουφάκια» τους να επιτίθενται σωματικά εναντίον ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.

Σχετικά άρθρα