Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκοκύπριοι αποσχιστές επιτέθηκαν σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στη Νεκρή Ζώνη

Τουρκοκύπριοι αποσχιστές επιτέθηκαν σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στη Νεκρή Ζώνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυανόκρανοι ΟΗΕ, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής 18/8 εντός της Νεκρής Ζώνης κοντά στο χωριό Πύλα της Κύπρου, ανάμεσα σε Τουρκοκύπριους και άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (UNFICYP).

Η UNFICYP αναφέρει πως δέχθηκε επίθεση από την τουρκοκυπριακή πλευρά το πρωί της Παρασκευής.

Μάλιστα με ανακοίνωσή της καταδικάζει το περιστατικό εναντίον μελών της, καθώς και οχημάτων της, τονίζοντας ότι η αποστολή παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) στην Κύπρο, το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της Νεκρής Ζώνης κοντά στο χωριό Πύλα, όπου οι ειρηνευτές των παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες στην περιοχή.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρής ζώνης, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως.

»Η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι το οδικό έργο για το οποίο βρίσκονται συνεργεία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή Άρσους – Πύλας, μήκους 11,6 χιλιομέτρων, θα προχωρήσει, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους.

Το ψευδοκράτος κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης στο θέμα και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκύπριους.

Καταδικάζει η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν την Παρασκευή το πρωί οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη Νεκρή Ζώνη στην περιοχή Πύλας και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης

»Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών», επισημαίνει ο κ. Λεπινιώτης.

Βίντεο με την επίθεση

Βίντεο έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στα οποία διακρίνονται μπουλντόζες να σπρώχνουν οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.

Στα βίντεο καταγράφεται καρέ καρέ η επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, όταν πήγαν να παρεμποδίζουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται στην περιοχή.

Από το σοβαρό επεισόδιο εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό από την τουρκοκυπριακή πλευρά. 
Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της ουδέτερης ζώνης κοντά στην Πύλα καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση της η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καταδικάζει τις επιθέσεις.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί σε πλήρη έκταση του νόμου», σημειώνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Η αποστολή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Τι γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος για τα επεισόδια στην Πύλα

Σε ιδιωτική εταιρεία ανάθεσε η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα την βελτίωση/ επέκταση του δρόμου Άρσους – Πύλας που βρίσκεται στην Νεκρή Ζώνη και οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν την Παρασκευή παρά τις αντιδράσεις, γράφει η ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις ενώ η Γκιουντέμ Κίπρις δημοσιεύει φωτογραφίες από την αντιπαράθεση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και περιγράφει το τι συμβαίνει.

Η Μπούγκιουν Κίπρις γράφει για επικίνδυνη αντιπαράθεση στην Πύλα.

Προσθέτει ότι ο δρόμος που ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι στην περιοχή προκάλεσε ένταση λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά και αναφέρει πως το «υπουργείο Εξωτερικών» [του ψευδοκράτους] θέλοντας να προκαλέσει τετελεσμένα, τελικά προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αντιστάθηκαν στην έναρξη των εργασιών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Γκιουντέμ Κίπρις φαίνονται παραταγμένοι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και από την άλλη άνδρες της τουρκοκυπριακής «αστυνομίας».

Υπάρχουν τζιπ και ένα φορτηγό της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή απ’ όπου επιχείρησαν είσοδο οι εργάτες και οι «αστυνομικοί» στην Νεκρή Ζώνη με το φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών να φράζει το δρόμο που φέρεται να είναι ο παλιός δρόμος Άρσους- Πύλας.

Η Γκιουντέμ Κίπρις γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρεμπόδισε την έναρξη εργασιών για την βελτίωση/επέκταση του δρόμου εντός της Νεκρής Ζώνης που επρόκειτο να ξεκινήσουν την Παρασκευή και στην περιοχή στάλθηκαν άνδρες της «αστυνομίας» και των «ειδικών δυνάμεων».

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή τέθηκε υπό έλεγχο και η ομάδα άμεσης δράσης απώθησε την ειρηνευτική δύναμη ενώ προστίθεται ότι ξεκίνησαν ξανά τα έργα οδοποιίας (σ.σ.: εννοεί εκτός νεκρής ζώνης) και υπάρχουν ομάδες «ειδικών επιχειρήσεων» που φυλάν σκοπιά για την ασφάλεια στην περιοχή.

Δείτε τα βίντεο:

Σχετικά άρθρα