Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Σταμάτησαν οι μάχες μεταξύ πολιτοφυλακών στην Τρίπολη – Η Βουλή έξαλλη με το καθεστώς στην Τρίπολη

Λιβύη: Σταμάτησαν οι μάχες μεταξύ πολιτοφυλακών στην Τρίπολη – Η Βουλή έξαλλη με το καθεστώς στην Τρίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Λιβύη, Τρίπολη,

Σε μια δραματική τροπή των γεγονότων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, οι έντονες μάχες φαινομενικά έπαψαν με την απελευθέρωση ενός βασικού διοικητή πολιτοφυλακής.

Η πρωτεύουσα έγινε μάρτυρας σοβαρών συγκρούσεων μεταξύ δύο κυρίαρχων στρατιωτικών φατριών, της Ειδικής Δύναμης Αποτροπής και της 444ης Ταξιαρχίας, προκαλώντας μία από τις πιο σφοδρές αναταραχές που σημειώθηκαν φέτος.

Η ουσία αυτής της σύγκρουσης οφείλεται σ’την κράτηση του Αρχηγού της 444ης, Μαχμούντ Χαμζά.

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Τρίπολης από την Ειδική Δύναμη Αποτροπής, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης.

Αυτή η ενέργεια, της σύλληψης, προκάλεσε αυξημένες εντάσεις και πολεμικές συγκρούσεις που αντηχούσαν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ωστόσο, σε μια πιθανή χειρονομία αποκατάστασης της ειρήνης, ο Χάμζα παραδόθηκε από την Ειδική Δύναμη Αποτροπής σε μια ουδέτερη παράταξη πολιτοφυλακής.

Πηγές και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές επιβεβαίωσαν αυτή την κομβική εξέλιξη.

Μετά την είδηση της απελευθέρωσης του Χαμζά, το κέντρο της Τρίπολης συγκλονίστηκε από μια σειρά εκρήξεων, αλλά η ένταση μειώθηκε όσο προχωρούσε η νύχτα.

Οι συνέπειες αυτών των συγκρούσεων παραμένουν ανησυχητικές.

Ενώ ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, μια ιατρική μονάδα που σχετίζεται με το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε την ανάκτηση τριών σορών από τις περιοχές Φουρνάτζ, Αΐν Ζάρα και Ταρίκ Σοκ.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων, Οσάμα Άλι δήλωσε ότι 19 άτομα τραυματίστηκαν και 26 οικογένειες απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που επλήγησαν από τις συγκρούσεις.

Τα πρόσφατα γεγονότα, ειδικά γύρω από τη σύλληψη και την απελευθέρωση του Χάμζα, υπογραμμίζουν την εύθραυστη σταθερότητα στην Τρίπολη και το ευρύτερο λιβυκό πλαίσιο.

Μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, η Λιβύη βρίσκεται σε μια ταραχώδη πορεία, με τις ανατολικές και δυτικές περιοχές της να βρίσκονται συχνά σε αντιπαράθεση.

Ενώ οι προσπάθειες για μια διαρκή πολιτική λύση παραμένουν μια πρόκληση, η τρέχουσα εστίαση παραμένει αναμφισβήτητα στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ηγέτες της πολιτοφυλακής στη διαμόρφωση της μοίρας της χώρας.

Η λιβυκή Βουλή καταδίκασε την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ πολιτοφυλακών στην Τρίπολη

Το λιβυκό κοινοβούλιο, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, στην Κυρηναϊκή, εξέδωσε έντονη καταδίκη για τις κλιμακούμενες βίαιες συγκρούσεις στην Τρίπολη, που βρίσκεται στη Δυτ. Λιβύη.

Αναφέρει ότι «οι συγκρούσεις έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες αθώων πολιτών».

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 15/8, το Κοινοβούλιο προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να «σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να αγκαλιάσουν τον διάλογο».

Τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ασφαλών διαδρόμων για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών.

Η Βουλή απέδωσε τη νομική, ηθική και ανθρωπιστική ευθύνη ξεκάθαρα στη μεταβατική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «στερούμενη νομιμότητας».

Κατηγόρησε επίσης τους άμεσα εμπλεκόμενους και εκείνους που βοηθούν και υποκινούν αυτές τις βίαιες ενέργειες, για το χάος και την αστάθεια που τυλίγει την πρωτεύουσα και τα προάστια της.

Κάλεσε την Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) «να λάβει σταθερή θέση ενάντια στη συνεχιζόμενη αναταραχή, την ανεξέλεγκτη διάδοση όπλων και τις άμεσες απειλές που αποτελούν για τους αμάχους, τις περιουσίες τους και τους κρατικούς θεσμούς».

Επίσης, η Βουλή ζήτησε από την αποστολή του ΟΗΕ να καταγγείλει και να καταδικάσει ανοιχτά αυτά τα εγκλήματα.

Επιπλέον, η ανακοίνωση ζητά την άμεση απελευθέρωση του Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας Θαλάσσιων Μεταφορών (ΕΕΜΤ), ο οποίος έχει απαχθεί μυστηριωδώς.

Τέλος, το Κοινοβούλιο κάλεσε το Υπουργείο Υγείας, τις ιατρικές ομάδες και τη Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο να «παρέμβουν και να παράσχουν ζωτικής σημασίας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί σε ζώνες συγκρούσεων και να διευκολύνουν την ασφαλή εκκένωση τους».

Το σημερινό αδιέξοδο προέκυψε από την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 και την άρνηση του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ηγείται της μεταβατικής κυβέρνησης και είναι συνέταιρος του Ερντογάν της Τουρκίας, να παραιτηθεί.

Σχετικά άρθρα