Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ανησυχεί για τις κρίσεις στις χώρες του Σαχέλ και παρακολουθεί «στενά»

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ανησυχεί για τις κρίσεις στις χώρες του Σαχέλ και παρακολουθεί «στενά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λαθρομετανάστες, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Μετανάστες, Νίγηρας, Σαχέλ,

Ο Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι, εξέφρασε τις «ανησυχίες του LNA για τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες και τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις τους για τη Λιβύη».

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Youm7, ο Αλ Μισμάρι δήλωσε ότι γειτονικές χώρες της Λιβύης «αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πραγματικές κρίσεις.

»Αυτό ώθησε τον LNA να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή, λόγω του πιθανού αντίκτυπού του στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης», πρόσθεσε.

Ο Αλ Μισμάρι είπε ότι η Γενική Διοίκηση του LNA «καλεί την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις γειτονικές χώρες που μαστίζονται από ένοπλες συγκρούσεις και πολέμους».

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα για επίλυση των κρίσεων που επηρεάζουν τους νότιους γείτονες της Λιβύης.

Όσον αφορά την κατάσταση στη νότια Λιβύη, ο Αλ Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι «η περιοχή είναι τεράστια, χαρακτηρίζεται από τεράστιες αποστάσεις μεταξύ πόλεων σε ένα σκληρό και προκλητικό περιβάλλον ερήμου.

»Οι νότιες πόλεις έχουν βιώσει παραβιάσεις των συνόρων από εγκληματικές συμμορίες που εμπλέκονται στην παράνομη μετανάστευση».

Ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι δυνάμεις του LNA εργάζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να επιβάλουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να εξαλείψουν τις απειλές ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι ο LNA «στάθμευσε στη νοτιοδυτική περιοχή επίσης για να εδραιώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να αποτρέψει την ανασυγκρότηση εγκληματικών συμμοριών σε αυτές τις περιοχές.

»Εξασφαλίζουμε πόλεις και ξένες εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι Λίβυοι συνοριοφύλακες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού κατά μήκος των εκτεταμένων νότιων συνόρων, που εκτείνονται σε χιλιάδες χιλιόμετρα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στις τεράστιες περιοχές και τα δύσκολα εδάφη, σε συνδυασμό με την έλλειψη σύγχρονων πόρων σε σύγκριση με τα εξελιγμένα οχήματα που κατέχουν οι λαθρέμποροι που προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορα», είπε.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη, ο Αλ Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι το LNA αναμένει την απαραίτητη συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών.

Κάλεσε επίσης τους ξένους πρεσβευτές και την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (UNSMIL) να απόσχουν από την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Ο Αλ Μισμάρι τόνισε την ελπίδα του ότι η διεθνής κοινότητα «αναγνωρίζει τη σημασία της σταθερότητας, της ευημερίας και της προόδου στη Λιβύη.

»Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν ισχυρό εθνικό στρατό, ικανό να διατηρήσει το κράτος δικαίου και το κύρος του κράτους.

»Ελπίζουμε ο λιβυκός λαός να φτάσει στις εκλογές, κάτι που είναι λαϊκό αίτημα, και ο LNA είναι πάντα υποστηρικτικός και ευθυγραμμισμένος με τις προσδοκίες του λιβυκού λαού».

Νωρίτερα, ο Αλ Μισμάρι είπε ότι η UNSMIL δεν έχει ακόμη προτείνει μια λύση υπό την ηγεσία της Λιβύης στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Τόνισε ότι ο ΟΗΕ «φαίνεται ότι αποδέχεται λύσεις υπό όρους με τη μεσολάβηση μεγάλων ξένων δυνάμεων, οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονται με τις αρχές του γνήσιου διαλόγου και με ένα ψήφισμα υπό την ηγεσία της Λιβύης».

Συγκεκριμένα, το νεοσύστατο στρατιωτικό συμβούλιο που έχει αναλάβει τον έλεγχο του Νίγηρα, ανακοίνωσε το άνοιγμα εκ νέου των χερσαίων και αεροπορικών συνόρων του με τη Λιβύη και άλλες γειτονικές χώρες.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες έκλεισαν τα σύνορα του Νίγηρα στις 26 Ιουλίου, μετά την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου, Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Σχετικά άρθρα