Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εγκρίθηκαν τελικά οι προϋπολογισμοί Γαλλίας και Ιταλίας

Εγκρίθηκαν τελικά οι προϋπολογισμοί Γαλλίας και Ιταλίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία, Κρατικός Προϋπολογισμός,

Στα…μαλακά έπεσαν η Γαλλία και η Ιταλία στο θέμα της τήρησης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφού η Κομισιόν δεν θα γνωμοδοτήσει αρνητικά για τους προϋπολογισμούς του 2015 των δύο χωρών σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της DW.

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της απερχόμενης Κομισιόν για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Γίρκι Κατάϊνεν, προανήγγειλε χθες το βράδυ τη σημερινή απόφαση δηλώνοντας ότι η Επιτροπή δεν διαβλέπει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα καμία σοβαρή απόκλιση που θα μπορούσε να την οδηγήσει στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για τους προϋπολογισμούς των δύο χωρών.

Ο κ. Κατάϊνεν δήλωσε επίσης ότι η Κομισιόν θα προβεί τώρα σε λεπτομερή εξέταση όλων των παραμέτρων των προϋπολογισμών. Τις σχετικές εισηγήσεις στο Εurogroup θα τις κάνει η νέα Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της στις αρχής Νοεμβρίου.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι δυο χώρες για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων τους.

Τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη μετέθεσαν μονομερώς την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα από το τέλος του 2015 στο τέλος του 2017.

Τα δε πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα μετά από την απειλή της Κομισιόν ότι θα απορρίψει τους προϋπολογισμούς τους είναι ανεπαρκή και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο η μεγάλη επιείκεια που επέδειξε η Κομισιόν στη Γαλλία και την Ιταλία αποτελεί την απαρχή μιας σιωπηρής στροφής της ευρωζώνης σε μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη ή αν απλώς επικράτησε ο νόμος του πιο ισχυρού.

Η απάντηση σ’ αυτό το καίριο ερώτημα θα δοθεί από τη στάση που κρατήσει η Κομισιόν σε ανάλογα αιτήματα από μικρότερες χώρες.

Σχετικά άρθρα