Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

LNA: Η Λιβύη θα υποδεχτεί πρόσφυγες από τον Νίγηρα αλλά Ιταλία και ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους

LNA: Η Λιβύη θα υποδεχτεί πρόσφυγες από τον Νίγηρα αλλά Ιταλία και ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λαθρομετανάστες, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Νίγηρας, Πρόσφυγες,

Το Σάββατο 5/8, ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Αχμέντ Αλ Μισμάρι, εξέφρασε ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στον Νίγηρα. Ανέφερε τις δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ενώ η κατάσταση θεωρείται επί του παρόντος ένα εγχώριο ζήτημα για τον Νίγηρα, ο LNA παραμένει σε επαγρύπνηση.

Σε μια πρόσφατη ενημέρωση Τύπου, ο Μισμάρι είπε ότι ο λιβυκός στρατός έχει ενισχύσει την ετοιμότητά του, με έντονη εστίαση στην αυξημένη επιτήρηση και αναγνώριση των νότιων συνοριακών περιοχών της Λιβύης.

Αυτή η ώθηση στα μέτρα ασφαλείας αντανακλά τους φόβους για πιθανή αναταραχή που προκύπτει από ασταθείς συνθήκες στην περιοχή, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αναζωπύρωση των εξτρεμιστικών φατριών.

Ο Εκπρόσωπος του LNA ανέφερε ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τέτοιες ομάδες που αξιοποιούν την αστάθεια του Νίγηρα ως εφαλτήριο για να διεισδύσουν σε λιβυκά εδάφη.

Υποστήριξε, «ο στρατός μας θα αποτρέψει οποιεσδήποτε τέτοιες προσπάθειες, διατηρώντας μια ισχυρή άμυνα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Λιβύης».

Εξασφάλισε επίσης ότι εάν οι Νιγηριανοί πολίτες αναγκάζονταν να ζητήσουν άσυλο στη Λιβύη λόγω της αυξανόμενης αναταραχής, θα τους παραλάμβαναν και θα τους παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια οι δυνάμεις της Λιβύης στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.

Επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο Αλ-Μισμάρι τόνισε ότι υπάρχουν ολοκληρωμένες στρατιωτικές στρατηγικές για τη διατήρηση των στρατιωτικών κερδών που κατακτήθηκαν με κόπο στη νοτιοδυτική Λιβύη.

Εν κατακλείδι, ο Αλ Μισμάρι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ιταλία να επινοήσουν αποτελεσματικές λύσεις για την αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση που διέρχεται από τη Λιβύη.

Προέτρεψε αυτές τις οντότητες να μην επιτρέψουν στη Λιβύη να αντιμετωπίσει μόνη της αυτήν την πρόκληση, αλλά να δεσμεύσουν τις χώρες προέλευσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη δέσμευση του LNA για τη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων και της εθνικής σταθερότητας εν μέσω περιφερειακών εντάσεων.

Η Λιβύη είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική, συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα στον βορά, την Αίγυπτο στα ανατολικά, το Σουδάν στα νοτιοανατολικά, το Τσαντ και τον Νίγηρα στα νότια και την Αλγερία και την Τυνησία στα δυτικά.

Το κράτος έχει μακρά ιστορία γεωπολιτικής σημασίας, κυρίως λόγω των αποθεμάτων πετρελαίου του, τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Από την ανατροπή του αείμνηστου μακροχρόνιου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει αντιμετωπίσει σημαντική πολιτική αναταραχή, που συχνά ξεσπά σε βίαιη σύγκρουση.

Η αστάθεια που ακολούθησε οδήγησε σε ένα κενό εξουσίας, επιτρέποντας σε ένοπλες ομάδες να πάρουν τον έλεγχο σε διάφορα μέρη της χώρας.

Ο Νίγηρας, στα νότια σύνορα της Λιβύης, έχει επίσης βιώσει πολιτική αστάθεια και συγκρούσεις, αποτελώντας εστία εξτρεμιστικών ομάδων στην περιοχή Σαχέλ.

Στο παρελθόν, αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν την αστάθεια του Νίγηρα ως εφαλτήριο για να διεισδύσουν σε γειτονικές χώρες, προκαλώντας ανησυχίες στη Λιβύη σχετικά με την πιθανότητα τέτοιων διεισδύσεων.

Σχετικά άρθρα