Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Η ακροδεξιά συνεχίζει την ανοδική πορεία της – 21% στις δημοσκοπήσεις

Γερμανία: Η ακροδεξιά συνεχίζει την ανοδική πορεία της – 21% στις δημοσκοπήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AfD Εναλλακτική για τη Γερμανία, CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, SPD Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, Γερμανία, Δημοσκοπήσεις,

Σταθερά δεύτερο κόμμα εμφανίζεται στις γερμανικές δημοσκοπήσεις η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) αγγίζοντας ο 21%. Έντονη δυσαρέσκεια για τη γερμανική κυβέρνηση.

Κάθε νέα δημοσκόπηση σχετικά με την εκλογική τάση στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνει τα ίδια λίγο-πολύ δεδομένα, με μικρές διακυμάνσεις και χωρίς εκπλήξεις.

Εάν διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα δεύτερο κόμμα με ποσοστό 21% θα ερχόταν το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD), συνεχίζοντας έτσι την σταθερά ανοδική τάση που καταγράφει εδώ και καιρό σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στη νέα δημοσκόπηση Deutschlandtrend που διενήργησε το ινστιτούτο dimap για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης εμφανίζεται μάλιστα ενισχυμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση.

Πρώτη αναδεικνύεται η Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU) με 27%, καταγράφοντας μικρή πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι μόλις ένας στους πέντε ερωτηθέντες θεωρεί ότι μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών θα είχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων.

Ένας στους πέντε ικανοποιημένος από την κυβέρνηση

Έντονο προβληματισμό προκαλούν όμως και τα στοιχεία που αφορούν τη νυν γερμανική συγκυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Σολτς έρχονται τρίτοι με μόλις 17%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 15% και έπονται οι Φιλελεύθεροι με 7%.

Το κόμμα της Αριστεράς, τέλος, συγκεντρώνει μόλις 4%, μία μονάδα κάτω από το όριο το 5%, το οποίο απαιτείται για την είσοδο κομμάτων στη γερμανική βουλή.

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι επίσης τα στοιχεία που αφορούν την αποτίμηση του έργου της γερμανικής κυβέρνησης.

Μόλις ένας στους πέντε δηλώνει ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων μέχρι σήμερα, ενώ μόνο ο υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους φαίνεται να έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας κατά 54%.

Η δε δημοτικότητα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο από την εκλογή του, ήτοι στο 31%.

Όσο για τον αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών και επόμενο υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, μολονότι το 31% των ερωτηθέντων τον θεωρεί «καλό ηγέτη» για τους Χριστιανοδημοκράτες, εντούτοις μόνο το 16% εκτιμά ότι θα ήταν κατάλληλος για καγκελάριος.

Συγκυβέρνηση με την Εναλλακτική για τη Γερμανία;

Οι Χριστιανοδημοκράτες αποκλείουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το ίδιο ισχύει και για μια συνεργασία με την Αριστερά. Ωστόσο το 29% των ψηφοφόρων των Χριστιανοδηκρατών δεν θεωρεί «σωστό» τον αποκλεισμό μιας ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Μάλιστα το ποσοστό αυτό εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 9 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020.

Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως των υποστηρικτών των Χριστιανοδημοκρατών (64%) συνεχίζει να απορρίπτει πιθανή συνεργασία με τη γερμανική άκρα δεξιά.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα