Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επισιτιστική Ασφάλεια: Ο Μπλίνκεν κατηγορεί τη Ρωσία για εκβιασμό με τα σιτηρά

Επισιτιστική Ασφάλεια: Ο Μπλίνκεν κατηγορεί τη Ρωσία για εκβιασμό με τα σιτηρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Επισιτιστική Ασφάλεια, Εύξεινος Πόντος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μαύρη Θάλασσα, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Σιτάρι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ,

Κατηγορίες προς την Ρωσία εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» γύρω από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών, από την οποία αποσύρθηκε τον Ιούλιο, καθώς και για «επίθεση» στο παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα.

«Κάθε μέλος αυτού του Συμβουλίου, κάθε μέλος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πει στη Μόσχα: ως εδώ.

»Ως εδώ ήταν να χρησιμοποιεί (τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας) για να εκβιάζει.

»Ως εδώ ήταν να χρησιμοποιεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη ως μέσο συναλλαγής.

»Φτάνει πια αυτός ο αδικαιολόγητος και απαράδεκτος πόλεμος» στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ ανέλαβαν την Τρίτη την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ για το τρέχον εξάμηνο και έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας που συνδέεται με πολέμους.

Αυτό ήταν το θέμα της συνεδρίασης στην οποία προήδρευσε ο Μπλίνκεν, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο μια κοινή διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η χρήση των τροφίμων ως όπλου και την οποία έχουν ήδη υπογράψει 91 χώρες.

Μολονότι Αμερικανοί διπλωμάτες διαβεβαίωσαν ότι ο υπουργός δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με τη Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη, η διακήρυξη αυτή στοχεύει σαφέστατα τη Μόσχα, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και της αποχώρησής της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.

«Η πείνα δεν μπορεί να μετατραπεί σε πολεμικό όπλο», επανέλαβε ο Μπλίνκεν.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα καταπολέμησης της επισιτιστικής ανασφάλειας σε δέκα αφρικανικές χώρες και την Αϊτή, συνολικού ύψους 362 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά άρθρα