Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία κουρδικής δεξιάς (KDP) και Κούρδων σοσιαλιστών (PUK) για εκλογές στις 25/2/24

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία κουρδικής δεξιάς (KDP) και Κούρδων σοσιαλιστών (PUK) για εκλογές στις 25/2/24
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν (KDP), Εκλογές, Ερμπίλ (Άρβηλα), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK), Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Ερμπίλ (Άρβηλα), πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, σε δήλωσή του τη Δευτέρα 31/7 χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) και της σοσιαλιστικής Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) να προχωρήσουν στη διεξαγωγή των επόμενων κοινοβουλευτικές εκλογών.

«Το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ – Ερμπίλ χαιρετίζει τη συμφωνία PUK και KDP για τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιρακινό Κουρδιστάν και την υποστήριξη για την ενοποίηση και τη μεταρρύθμιση των Πεσμεργκά [σ.σ. Κούρδοι στρατιώτες].

»Ανυπομονούμε να δούμε πρόοδο καθώς οι δύο πλευρές συναντώνται και διαπραγματεύονται τα υπόλοιπα ζητήματα προς όφελος του λαού του ιρακινού Κουρδιστάν», ανέφερε η αμερικανική διπλωματική αποστολή σε ένα tweet σήμερα.

Τα δύο κυβερνώντα κόμματα του ιρακινού Κουρδιστάν συναντήθηκαν την Κυριακή 30/7 στην πόλη Σουλεϊμανίγια σε μια περαιτέρω προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών διαφορών.

Εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση, επιβεβαιώνοντας μια κοινή συμφωνία να τηρηθεί οποιαδήποτε ημερομηνία ορίσει η Προεδρία της Περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν ως ημερομηνία εκλογών.

Επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για την ενοποίηση των δυνάμεων των Πεσμεργκά και για τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο Υποθέσεων Πεσμεργκά [σ.σ. υπουργείο Άμυνας].

Η Προεδρία της Περιφέρειας του Κουρδιστάν πρότεινε την 25η Φεβρουαρίου 2024 ως προτεινόμενη ημερομηνία εκλογών.

Το KDP και το PUK θα προσπαθήσουν να επιτύχουν συναίνεση με άλλα πολιτικά κόμματα στην Περιφέρεια αυτήν την ημερομηνία, κάτι που είναι απαραίτητο προτού η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή στη Βαγδάτη μπορέσει να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επίβλεψη της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Σχετικά άρθρα