Σε περιπολία στη Βερίγγειο Θάλασσα το περασμένο φθινόπωρο, το πλοίο της αμερικανικής ακτοφυλακής Cutter Kimball εντόπισε επτά κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά πλοία να περνούν μέσα στα παγωμένα νερά (αποτέλεσμα των πάγων που λιώνουν) κοντά στις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal το πλήρωμα του Kimball αναγνώρισε το κύριο κινεζικό πλοίο ως το Nanchang, ένα από τη νέα κατηγορία καταδρομικών που μπορεί να εκτοξεύσει περισσότερους από 100 κατευθυνόμενους πυραύλους.
Τα ρωσικά και κινεζικά πλοία, τα οποία βρίσκονταν σε κοινή άσκηση, έπλευσαν βόρεια και ανατολικά στα ύδατα των ΗΠΑ, στέλνοντας ένα αναμφισβήτητο μήνυμα για τη στρατηγική αξία που έχει η περιοχή στη Μόσχα και το Πεκίνο, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και ειδικούς εθνικής ασφάλειας, που μίλησαν στη WSJ υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Συνεργασία Μόσχας – Πεκίνου
Τα ρωσικά πολεμικά και τα κινεζικά ερευνητικά πλοία δεν είναι ασυνήθιστα σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τις Αλεούτιες Νήσους, μια στρατηγική αλυσίδα ηφαιστειακών νησιών που χωρίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό από τη Βερίγγειο Θάλασσα και τον Αρκτικό Ωκεανό.
Ήταν ο τόπος των σκληρών μαχών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μια μικρή νησιωτική πόλη, η Ουναλάσκα, που φέρνει περισσότερα ψάρια από οποιοδήποτε άλλο λιμάνι των ΗΠΑ, φιλοξενεί τη βάση της ακτοφυλακής.
«Αλλά το να βλέπεις αυτά τα στρατιωτικά πλοία να σχηματίζονται σε μια κοινή ομάδα δράσης μαζί αυτό είναι σπάνιο», λέει ο υποναύαρχος Νέιθαν Μουρ, ο οποίος ήταν διοικητής της ακτοφυλακής για την περιοχή της Αλάσκας μέχρι τις αρχές του μήνα, όταν έγινε αναπληρωτής διοικητής στην περιοχή του Ατλαντικού.
Η Ακτοφυλακή κάλεσε ένα αεροσκάφος C-130 Hercules από μια άλλη βάση στο νησί Κόντιακ της Αλάσκας, και οι αξιωματικοί του Kimball τηλεφώνησαν με ασύρματο στα ρωσικά και κινεζικά πλοία για να τους προειδοποιήσουν ότι είχαν εισέλθει σε ύδατα που ελέγχονται από τις ΗΠΑ.
Τα ρωσικά και κινεζικά πλοία έσπασαν τον σχηματισμό, έστριψαν νότια και αναχώρησαν.
Το λιώσιμο των πάγων και ο διεθνής ανταγωνισμός
Κάποτε μια μοναχική και σε μεγάλο βαθμό αδιάβατη έκταση, στην οποία οι χώρες συνεργάζονταν για την εξόρυξη φυσικών πόρων, η Αρκτική είναι σήμερα ένα πεδίο ανταγωνισμού.
Καθώς οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν και η κυκλοφορία αυξάνεται στα νότια άκρα του Αρκτικού Ωκεανού, οι κυβερνήσεις κάνουν ελιγμούς για να πάρουν το πάνω χέρι.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal Κίνα και Ρωσία τρέχουν πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ στην κούρσα αυτή.
Τους τελευταίους μήνες, ρωσικά βομβαρδιστικά έχουν αυξήσει τις περιπολίες τους πάνω από την Αρκτική και έχουν ερευνήσει νοτιότερα.
Η υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας είπε ότι με τις συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας αποδυναμωμένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα στρατηγικά της όπλα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, μεταξύ των οποίων τα πυρηνικά υποβρύχια του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας.
Περισσότερα εμπορικά και κυβερνητικά σκάφη υπό ρωσική σημαία δραστηριοποιούνται στα ύδατα της Αρκτικής.
Ενώ Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές δεν αναμένουν από το Πεκίνο να αναπτύξει ευρείες στρατιωτικές δυνάμεις στην Αρκτική, είπαν ότι η Κίνα μοιράζεται δορυφορικές και ηλεκτρονικές πληροφορίες από την περιοχή με τη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ… παρακολουθούν
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αρκτική.
Ωστόσο προς το παρόν έχουν μόνο ένα παγοθραυστικό στην περιοχή μόνο για ένα μεγάλο διάστημα του έτους, σε σύγκριση με τρεις δωδεκάδες που ανήκουν στη Ρωσία.
Οι Αμερικανοί παρακολουθούν τις κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας μέσω δορυφόρων, drones και μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών.
«Λέμε στον κόσμο: «Είμαστε εδώ πάνω για να περιπολούμε αυτήν την περιοχή», είπε ο Κένεθ Μπόντα του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος ήταν καπετάνιος του Healy, του αμερικανικού παγοθραυστικού που χρησιμοποιήθηκε στην Αρκτική, μέχρι τον Ιούνιο.
«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν θέλουμε να κάνεις εδώ πάνω».