Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι της Συρίας τιμούν τη σοσιαλιστική Επανάσταση της 19ης Ιουλίου με τους 11.000 μάρτυρες

Οι Κούρδοι της Συρίας τιμούν τη σοσιαλιστική Επανάσταση της 19ης Ιουλίου με τους 11.000 μάρτυρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Σαλέχ Μουσλίμ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Χασάκα,

Το σοσιαλπατριωτικό συροκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) διοργανώνει ένα φόρουμ στη Χασάκα με τίτλο «19 Ιουλίου: Επανάσταση των Γυναικών και των Λαών, Εγγύηση για μια Δημοκρατική Συρία».

Το φόρουμ συζητά την ανάπτυξη και τη στρατηγική της επανάστασης της 19ης Ιουλίου, την ηγεσία των γυναικών στην επανάσταση, τη συμμαχία των λαών και τους τρόπους εξεύρεσης λύσης στη συριακή κρίση.

150 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) παρευρίσκονται στο φόρουμ, όπου ο Συμπρόεδρος του Γραφείου του Οργανισμού PYD, Περβίν Γιουσίφ, εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία και παρείχε πληροφορίες σχετικά με τους στόχους του φόρουμ.

Μιλώντας στη συνέχεια, ο Συμπρόεδρος του Γραφείου Οργανισμού της Περιφέρειας του PYD Ευφράτη, Φιράτ Εχμέντ Χοτσέ, δήλωσε:

«Η επανάσταση της 19ης Ιουλίου, η σπίθα της οποίας άναψε ο κουρδικός λαός στην Κομπάνι, φώτισε το μονοπάτι του λαού μας και όλων των λαών της Μέσης Ανατολής.

»Η επανάσταση προσέφερε στους ανθρώπους πίστη, ελευθερία και δέσμευση στη δημοκρατία.

»Το PYD έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση και οργάνωσε τις γυναίκες και τους νέους, τους βασικούς πυλώνες της επανάστασης.

»Η Επανάσταση της 19ης Ιουλίου βασίζεται στο παράδειγμα του Δημοκρατικού Έθνους».

Ο Συμπρόεδρος του PYD, ιστορικός Κούρδος ηγέτης Σαλίχ Μουσλίμ [κεντρική φωτογραφία], δήλωσε:

«Η Επανάσταση των λαών της 19ης Ιουλίου έχει ως βάση την 3η γραμμή.

»Ξεκινήσαμε την επανάσταση στην Κομπάνι.

»Η αλλαγή και ο μετασχηματισμός που συντελούνται τα τελευταία 11 χρόνια είναι μια επανάσταση από μόνη της.

»Έχουμε υπερασπιστεί όλους τους κύκλους της κοινωνίας, τις γυναίκες καταρχήν, από τις επιθέσεις των κυρίαρχων και ηγεμονικών δυνάμεων, καταπλήσσοντας τους πάντες με τη μεγάλη επανάσταση και την αντίστασή μας στις επιθέσεις.

»Καταφέραμε να προστατεύσουμε τα κέρδη μας μέσα από τις ανεκτίμητες θυσίες χιλιάδων μαρτύρων.

»Είναι χάρη στην αδελφότητα των λαών που το αίμα όλων των λαών αναμειγνύεται κατά τη διάρκεια της επανάστασης».

Ο Μουσλίμ συνέχισε: «Πρέπει να καταλάβουμε καλά γιατί 11.000 μάρτυρες θυσίασαν τη ζωή τους, γιατί οι νέοι μας και οι νέες μας μάχονται ακόμα στην πρώτη γραμμή και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τα κέρδη της επανάστασης.

»Όλοι πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματα των μαρτύρων».

Η Σαρία Εφρίν, διοικητής των Μονάδων Γυναικείας Άμυνας (YPJ), συνεχάρη τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όλους τους ήρωες και τους γενναίους μαχητές για την Επανάσταση της 19ης Ιουλίου, η οποία, όπως είπε, επιτεύχθηκε χάρη στην εργασία και την αντίσταση του ηγέτη Οτσαλάν.

Μιλώντας για την κατάσταση των δυνατοτήτων κατά την έναρξη της επανάστασης, η Σαρία Εφρίν είπε:

«Από τις πρώτες σπίθες της επανάστασης στη Ροζάβα [συριακό Κουρδιστάν], ο λαός μας πολέμησε με περιορισμένα μέσα.

»Ο λαός μας, νέος και μεγάλος, έχει αποδείξει την ικανότητά του να ξεσηκωθεί και να αντισταθεί ενάντια στο εισβάλλον τουρκικό κράτος και τους μισθοφόρους, καθώς και σε όλες τις ηγεμονικές δυνάμεις.

»Αυτή η επανάσταση λειτούργησε ως πρότυπο για όλους τους λαούς.

»Κέρδισε αναγνώριση για τον αγώνα των γυναικών και την αγάπη για την επαναστατική διαδικασία.

»Οι YPJ, η οποίες συγκροτήθηκαν αρχικά σε πολύ μικρούς αριθμούς, έγιναν στρατός και απελευθέρωσαν πολλές περιοχές από την κατοχή.

»Πρέπει να ενισχύσουμε τον μηχανισμό αυτοάμυνας για να εξασφαλίσουμε τα κέρδη της επανάστασης, να εξασφαλίσουμε την παρουσία του ηγέτη ανάμεσά μας και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα των μαρτύρων μας».

Η επανάσταση της 19ης Ιουλίου

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) εισήλθαν στο συριακό εμφύλιο καταλαμβάνοντας την πόλη Κομπάνι στις 19 Ιουλίου 2012.

Ακολούθησαν η κατάληψη της Αμούντα και της Αφρίν στις 20 Ιουλίου.

Οι πόλεις έπεσαν χωρίς μεγάλες συγκρούσεις, καθώς οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν χωρίς καμία σημαντική αντίσταση.

Ο Συριακός Στρατός αποσύρθηκε για να πολεμήσει αλλού.

Στη συνέχεια, το KNC και το PYD σχημάτισαν ένα κοινό ηγετικό συμβούλιο για τη διαχείριση των πόλεων που κατέλαβαν.

Οι δυνάμεις των συροκουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) συνέχισαν την προέλασή τους και στις 21 Ιουλίου κατέλαβαν την Αλ Μαλικίγια (κουρδικά: Dêrika Hemko), το οποίο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Οι δυνάμεις εκείνη την εποχή σκόπευαν επίσης να καταλάβουν την Καμισλί, τη μεγαλύτερη συριακή πόλη με κουρδική πλειοψηφία.

Την ίδια μέρα, η συριακή κυβέρνηση επιτέθηκε σε μια περίπολο Κούρδων μελών των YPG και τραυμάτισε έναν μαχητή.

Την επόμενη μέρα αναφέρθηκε ότι οι κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να πολεμούν για την Αλ Μαλικίγια, όπου ένας νεαρός Κούρδος ακτιβιστής σκοτώθηκε όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Οι YPG ανέλαβαν επίσης τον έλεγχο των πόλεων Ρας Αλ Αΐν (κουρδικά: Serê Kaniyê) και Αλ Νταρμπασίγια (κουρδικά: Dirbêsiyê), μετά την αποχώρηση των μονάδων ασφαλείας και των πολιτικών από αυτές τις περιοχές, μετά από τελεσίγραφο που εξέδωσαν οι Κούρδοι.

Την ίδια μέρα, ξέσπασαν συγκρούσεις στην Καμισλί μεταξύ YPG και κυβερνητικών δυνάμεων κατά τις οποίες ένας Κούρδος μαχητής σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν μαζί με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

Στις 24 Ιουλίου, το σοσιαλπατριωτικό κόμμα PYD ανακοίνωσε ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποσυρθεί από τη μικρή κουρδική πόλη των 16.000 κατοίκων Αλ Μαμπάντα (κουρδικά: Girkê Legê), μεταξύ της Αλ Μαλικίγια και των τουρκικών συνόρων.

Οι δυνάμεις των σοσιαλιστικών YPG ανέλαβαν τότε τον έλεγχο όλων των κυβερνητικών θεσμών.

Σχετικά άρθρα