Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπ. Άμυνας Κύπρου: Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπ. Άμυνας Κύπρου: Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μιχάλης Γιωργάλλας, Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ),

Δεν εκχωρούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γιωργάλλας, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο για την 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής που  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16/7 στην κοινότητα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Διοργανωτές ήταν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη.

«Σήμερα στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στη Νέα Υόρκη, μνημονεύσαμε τους ήρωες που έπεσαν μαχόμενοι στην προσπάθεια υπεράσπισης της πατρίδας μας τον Ιούλιο του 1974.

»Μαζί με την ακμάζουσα κυπριακή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλογιστήκαμε τη βαριά  ευθύνη που έχουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας

Ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του ότι ο Ιούλης του 1974 αποτέλεσε μια φρικτή, μελανή στιγμή απόλυτης καταστροφής και απύθμενης συμφοράς για την Κύπρο.

«Ο εμφύλιος διχασμός, η προδοσία, το αδελφοκτόνο υποκινούμενο πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή τραυμάτισαν την πατρίδα μας, πλήγωσαν τον λαό μας και καθόρισαν και καθορίζουν την πορεία μας στο μέλλον ακόμα και σήμερα.

»Μνημονεύοντας τα θύματα αυτής της οδυνηρής περιόδου, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, είπε, «δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να χτίσουμε την ελεύθερη πατρίδα που αξίζει στον λαό μας και για την οποία έδωσαν τη ζωή τους οι ηρωικοί πεσόντες και μαχητές της Κύπρου».

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε πως μνημονεύοντας τα παλικάρια που πολέμησαν ή χάθηκαν μέσα στις φλόγες του πραξικοπήματος και της εισβολής τους δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε την προδοσία και το έγκλημα και θα δικαιώσουμε τη θυσία και τον αγώνα τους.

«Ότι δεν πρόκειται να υποταχθούμε και να παραδοθούμε όπως δεν υποτάχθηκαν και δεν παραδόθηκαν εκείνοι.

»Ότι δεν εκχωρούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Ότι δεν αποδεχθούμε διχοτομική λύση που θα εδραιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και θα μετατρέπει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», ανέφερε.

«Ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ευθύνης και της αξιοπρέπειας μέχρι να ξημερώσει η πολυπόθητη εκείνη μέρα που δεν θα πηγαίνουμε στα κατεχόμενα εδάφη μας, ως επισκέπτες, που δεν θα πηγαίνουμε στις εκκλησίες μας ως περιηγητές, αλλά θα ξαναζήσουμε εκεί, μόνιμα ριζωμένοι στους τόπους των προγόνων μας», πρόσθεσε ο κ. Γιωργάλλας.

Σχετικά άρθρα