Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επισιτιστική Ασφάλεια – Μπλίνκεν: Θα εξετάσουμε άλλες επιλογές για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά…

Επισιτιστική Ασφάλεια – Μπλίνκεν: Θα εξετάσουμε άλλες επιλογές για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Επισιτιστική Ασφάλεια, Εύξεινος Πόντος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μαύρη Θάλασσα, Ναυτιλία, Ουκρανία, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, οι εταίροι της Ουκρανίας θα αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους εξαγωγής ουκρανικών τροφίμων, αλλά η θαλάσσια διαδρομή ήταν η πιο αποτελεσματική.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ενημέρωση τη Δευτέρα 17 Ιουλίου.

Όπως εξήγησε ο Μπλίνκεν, μετά τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στη «συμφωνία σιτηρών», οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα εξετάσουν άλλες επιλογές για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά σημείωσε ότι η κίνηση της Μόσχας θα έχει «βαθιά περιοριστική επίδραση» στην πιθανότητα την εφαρμογή τους.

«Σε τελική ανάλυση, άλλες χώρες, εταιρείες, φορτωτές κ.λπ. θα ανησυχούν πολύ για το τι θα συμβεί με τα πλοία και το προσωπικό τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπενθύμισε επίσης ότι σκοπός της «συμφωνίας σιτηρών» ήταν να εγγυηθεί την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα της εξαγωγής τροφίμων από την Ουκρανία σε χώρες που τα χρειάζονται.

«Ελλείψει αυτού, θα εξετάσουμε τι άλλο μπορεί να γίνει για να βρούμε άλλους τρόπους για να φτάσουν τα ουκρανικά προϊόντα διατροφής στην παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής με σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές.

»Αλλά όσον αφορά τους όγκους, είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν.

»Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι η Ρωσία μετέτρεψε τα τρόφιμα σε όπλο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντ. Πεσκόφ δήλωσε ότι η «συμφωνία σιτηρών» ουσιαστικά σταμάτησε.

Την ίδια μέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας θα σταματήσει να λειτουργεί από τις 18 Ιουλίου.

Η Ρωσία αποσύρει τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσική Ομοσπονδία «θα επιστρέψει αμέσως στη «συμφωνία σιτηρών» μόλις εκπληρωθούν οι συμφωνίες που την αφορούν».

Αναφέρθηκε επίσης ότι το πρωί της 16ης Ιουλίου, το τελευταίο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού.

Από την πλευρά της, η Κίνα ελπίζει ότι η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας σχετικά με τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα συνεχίσει να εφαρμόζεται πλήρως.

Σχετικά άρθρα