Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σημαντική στήριξη της Κύπρου από την Γαλλία

Σημαντική στήριξη της Κύπρου από την Γαλλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία, Φρανσουά Ολάντ,

Με πολύ θετικές δηλώσεις υποδέχθηκε η κυβέρνηση της Κύπρου την ξεκάθαρη θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους καθώς και για τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια λύση στο Κυπριακό, θέσεις, οι οποίες εκφράστηκαν με τον πιο σαφή και επίσημο τρόπο, δια στόματος του προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Γάλλος πρόεδρος, σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υπογραμμίζει ότι «η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή» και επισημαίνει ότι «το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

«Σημειώνουμε επίσης», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «με ικανοποίηση την αναφορά του κ. Ολάντ ότι “η Γαλλία θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε”».

Αναφορικά με τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η κυβέρνηση, συνεχίζει ο κ. Χριστοδουλίδης, «εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για τη θέση της Γαλλίας ότι μια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να εξευρεθεί μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και για την αναφορά ότι “μόνο μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης θα επιτρέψει ένα καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι επίσης και το νόημα των μηνυμάτων που απευθύνουμε προς τις τουρκικές Αρχές”».

Η επιστολή του Γάλλου Προέδρου απεστάλη ως απάντηση σε επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου, με θέμα τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα