Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις αεροπορικές δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή εξαιτίας κλιμάκωσης από Ιράν και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις αεροπορικές δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή εξαιτίας κλιμάκωσης από Ιράν και Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ναυτιλία, Περσικός Κόλπος, Ρωσία, Στενά του Ορμούζ, Συρία,

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη A-10 (Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II) περιπολούσαν πάνω από τα Στενά του Ορμούζ την τελευταία εβδομάδα και η Ουάσιγκτον θα στείλει επιπλέον F-16 στον Κόλπο αυτό το Σαββατοκύριακο ως απάντηση στην πρόσφατη αύξηση των ιρανικών προσπαθειών για κατάληψη πετρελαιοφόρων, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Συρίας, λέγοντας ότι οι τρεις χώρες προσπαθούν να απωθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συρία.

Η τελευταία ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου έστειλαν επιπλέον F-22 Raptor στη Μέση Ανατολή λόγω της μη ασφαλούς και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς της Ρωσίας στον ουρανό πάνω από τη Συρία.

«Α-10 πετούν πάνω από τα στενά του Ορμούζ και πάνω από τις ευρύτερες περιοχές [του Κόλπου] εδώ και περίπου μιάμιση εβδομάδα τώρα.

»Και αρχίζουμε να πετάμε F-16 αυτό το Σαββατοκύριακο, επίσης, για να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή την παρουσία», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, στους δημοσιογράφους.

Η νέα αεροπορική παρουσία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να έχουν «πολύ καλή ορατότητα» σχετικά με τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, τι μεταφέρουν και σε ποιον πλοιοκτήτη ανήκουν.

«Και αυτό μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε ποια πλοία ενδέχεται να κινδυνεύουν», είπε ο αξιωματούχος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν προσπάθησε να καταλάβει δύο πετρελαιοφόρα κοντά στο Στενό του Ορμούζ, ανοίγοντας πυρ σε ένα από αυτά, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα μαχητικά A-10 φέρουν πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων βομβών που καθοδηγούνται με λέιζερ, χρήσιμα για να καταπολεμήσουν ταχύπλοα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι αποτελεσματικό όταν δεν υπάρχει καμία ανησυχία για απειλές αέρος ή απειλή πυραύλων εδάφους-αέρος (αντιαεροπορικών).

«Υπάρχουν περιορισμοί. Δεν προστατεύουμε τους πάντες. Προστατεύουμε τα πλοία που έχουμε εθνικό συμφέρον να προστατεύσουμε», είπε ο αξιωματούχος.

Ρωσικές απειλές

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τρεις διαφορετικές φορές κατά τη διάρκεια αποστολών κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία και σε ορισμένες περιπτώσεις έριξαν φωτοβολίδες μπροστά τους.

Ο ανώτατος στρατιωτικός στρατηγός των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε ότι οι επανειλημμένες παραβιάσεις της Ρωσίας αποτελούν σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας στην περιοχή.

Ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι άλλο παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Παρασκευής 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα πρωτόκολλα μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων στη Συρία, οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι παραμένουν περίπου τρία ναυτικά μίλια μακριά η μία από τα αεροσκάφη της άλλης όλη την ώρα.

Η Ρωσία το έχει παραβιάσει δεκάδες φορές τους τελευταίους μήνες.

Ερωτηθείς για τα πιθανά ρωσικά κίνητρα πίσω από αυτή την προκλητική συμπεριφορά τους, ο αξιωματούχος είπε ότι καθώς η Ρωσία και το Ιράν πλησιάζουν περισσότερο, «υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές να μας απωθήσουν από τη Συρία, να ασκήσουν εκστρατεία πίεσης για να μας αναγκάσουν να φύγουμε».

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι το καθεστώς Άσαντ «θέλει σίγουρα να φύγουμε», καθώς επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν εκ νέου την κυριαρχία τους στη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο.

«Οι Ρώσοι υπόκεινται κάπως στο Ιράν», είπε ο αξιωματούχος.

«Το Ιράν θέλει να φύγουμε για να μπορέσει να ολοκληρώσει τη σιιτική ημισέληνο για να συνεχίσει να μεταφέρει θανατηφόρα βοήθεια που μπορεί να απειλήσει το Ισραήλ και να την παραδώσει στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Και η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει ένας βαθμός συνεργασίας, συνεργασίας, σχεδιασμού, όπου δυνητικά εξετάζουν πώς θα μας πιέσουν με την πάροδο του χρόνου, να απωθήσουν τις ΗΠΑ».

Αλλά οι ΗΠΑ δεν θα παραχωρήσουν εδάφη στους Ρώσους, τους Ιρανούς ή οποιονδήποτε άλλον, καθώς συνεχίζουν να προωθούν την αποστολή τους να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν αναζητά καμία κλιμάκωση, αλλά προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν γίνει αισθητή μια πραγματική απειλή.

Το άλλο κίνητρο για τη ρωσική δραστηριότητα είναι η προσπάθειά τους να πετάξουν αναγνωριστικές αποστολές επιτήρησης πάνω από τη φρουρά του Αλ Τανφ στη Συρία, όπου στεγάζονται αμερικανικά στρατεύματα.

Προς το παρόν, ο αξιωματικός του αμερικανικού στρατού υποβάθμισε τη ρωσική απειλή και τη συνέκρινε με μια «σκνίπα που πρέπει να την εξαφανίζουμε κάθε τόσο».

Σχετικά άρθρα