Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρετανική Πρεσβεία και ΟΗΕ: «Η Λιβύη δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω διαίρεση ή επιδείνωση»

Βρετανική Πρεσβεία και ΟΗΕ: «Η Λιβύη δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω διαίρεση ή επιδείνωση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανική Πρεσβεία, Λιβύη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου, η βρετανική πρεσβεία στη Λιβύη προέτρεψε όλα τα λιβυκά μέρη να «απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος των κοιτασμάτων πετρελαίου και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία του λιβυκού λαού».

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τις αναφορές για αυθαίρετες συλλήψεις στη Λιβύη».

Τόνισε την «κρίσιμη σημασία της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) καταδίκασε τις συνεχιζόμενες αυθαίρετες κρατήσεις στη χώρα.

Στην ανακοίνωσή της, η αποστολή ανέφερε: «Η UNSMIL είναι βαθιά ενοχλημένη από τις συνεχιζόμενες περιπτώσεις απαγωγών, αυθαίρετων συλλήψεων και εξαναγκαστικών εξαφανίσεων πολιτών και δημοσίων προσώπων στα χέρια διαφόρων οντοτήτων ασφαλείας στη Λιβύη».

Επικαλέστηκε επίσης δημοσιεύματα από τις 12 Ιουλίου, τα οποία αναφέρουν λεπτομερώς τη σύλληψη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Φαράτζ Μπουμτάρι στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, και την εξαφάνισή του στη συνέχεια.

Περαιτέρω δημοσιεύματα ανέφεραν ότι πέντε μέλη του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας (HCS) εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν μέσω του ίδιου αεροδρομίου.

Η UNSMIL προειδοποίησε ότι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και φυλών.

Η αποστολή εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν αυτά τα περιστατικά στην ενοποίηση των εθνικών θεσμών.

Η αποστολή προέτρεψε όλες τις αρμόδιες Αρχές και φορείς να διασφαλίσουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τις αναφορές για το κλείσιμο ορισμένων κοιτασμάτων πετρελαίου ως απάντηση στην απαγωγή του κ. Μπουμτάρι.

»Αυτή η συμπεριφορά δεν συμβάλλει σε διαφανείς, συνολικές εκλογές ή εθνική συμφιλίωση».

Κάλεσε τις Αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Λιβύης να «απελευθερώσουν όλα τα αυθαίρετα κρατούμενα άτομα και να εξασφαλίσουν ανεξάρτητες έρευνες για όλες τις εικαζόμενες περιπτώσεις κράτησης και απαγωγής, εκτός του πεδίου εφαρμογής του νόμου, και να οδηγήσουν τους δράστες στη Δικαιοσύνη».

Η UNSMIL κάλεσε επίσης «όλους τους πολιτικούς ηγέτες, τους ηγέτες της ασφάλειας και την κοινωνία να απόσχουν από κάθε μορφή κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εμπρηστικής ρητορικής, και να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες».

Τόνισε ότι «η Λιβύη δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω διαίρεση ή επιδείνωση».

Σχετικά άρθρα