Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κάτοικοι της νότιας Λιβύης έκλεισαν πετρελαιοπηγή ως απάντηση στη σύλληψη του πρώην υπ. Οικονομικών

Κάτοικοι της νότιας Λιβύης έκλεισαν πετρελαιοπηγή ως απάντηση στη σύλληψη του πρώην υπ. Οικονομικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Ενέργεια, Λιβύη, Πετρέλαιο, Χαλίφα Χαφτάρ,

Πηγές επιβεβαίωσαν ότι κάτοικοι της νότιας Λιβύης έκλεισαν το κοίτασμα πετρελαίου El Feel, την Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Αυτό έγινε ως απάντηση στη σύλληψη του πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας, Φαράτζ Μπουμτάρι, στην Τρίπολη.

Οι πηγές υπογράμμισαν την κλιμακούμενη ένταση στο νότο της Λιβύης, με τους οργισμένους ντόπιους να σχεδιάζουν να κλείσουν επιπλέον κοιτάσματα πετρελαίου, επιδεινώνοντας ενδεχομένως την τρέχουσα κατάσταση.

Υπό κανονικές λειτουργίες, το κοίτασμα πετρελαίου El Feel συνεισφέρει περίπου 125.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην παραγωγή της Λιβύης.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν τον Μπουμτάρι στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης.

Η σύλληψή του έλαβε χώρα εν μέσω φασαρίας σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητά του ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL).

Εάν αληθεύει, ο Μπουμτάρι θα αντικαθιστούσε τον Σιντίκ Αλ-Καμπίρ, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του κοινοβουλίου της Λιβύης και του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας (HCS).

Αυτή η μετάβαση εξουσίας είναι μέρος του ευρύτερου πλαισίου του προκλητικού πολιτικού περιβάλλοντος της Λιβύης, το οποίο έχει δει το έθνος να παλεύει με τη σταθερότητα από την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Η Νότια Λιβύη χαρακτηρίζεται από τα τεράστια τοπία της ερήμου και τον αραιό πληθυσμό της.

Ωστόσο, η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Οι εντάσεις στο νότο, που αντικατοπτρίζονται από τη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου στο El Feel και την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή, φέρνουν στο επίκεντρο το περίπλοκο κοινωνικοπολιτικό κλίμα της χώρας.

Τονίζει επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω διαταραχών στον ζωτικό τομέα πετρελαίου της Λιβύης.

Οι ηγέτες των φυλών στην Αλ Ζαουίγια Al-Zawiya είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κλείσουν πετρελαιοπηγές και λιμάνια την Πέμπτη, εάν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φαράτζ Μπουμτάρι δεν αφηνόταν ελεύθερος.

Σε μια ανακοίνωση, οι ηγέτες των φυλών κατηγόρησαν τους απαγωγείς ότι «αποτελούσαν απειλή για τη ζωή του» και ζητούσαν την άμεση απελευθέρωσή του.

Ο Μπουμτάρι, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίπολη, είναι ένας εξέχων υποψήφιος για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL), «κάτι που τον καθιστά ευάλωτο σε απαγωγές», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η φυλή κατηγόρησε περαιτέρω τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για εμπλοκή.

Η ανακοίνωση προειδοποιούσα τους απαγωγείς να απελευθερώσουν τον Μπουμτάρι μέχρι τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουλίου 2023, διαφορετικά θα έπρεπε «να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο κοιτασμάτων πετρελαίου και λιμανιών».

Η φυλή επικοινώνησε επίσης με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (UNSMIL) και τις ξένες πρεσβείες στη Λιβύη για να τους ειδοποιήσει για την απαγωγή και ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να αναλάβει δράση.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έχει μιλήσει κατά της εκτεταμένης διαφθοράς στη Λιβύη. Ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά των υπευθύνων.

Σε δήλωσή του, ο Χάφταρ εξέφρασε την ανησυχία του για «την αυξανόμενη φτώχεια στη Λιβύη, ενώ λεηλατούνται οι δημόσιοι πόροι».

Ο Χάφταρ δήλωσε ότι οι εκθέσεις από τα λογιστικά και εποπτικά όργανα «αποκαλύπτουν συγκλονιστικά επίπεδα διαφθοράς, ενώ οι Λίβυοι γίνονται φτωχότεροι και οι λεηλασίες γίνονται πιο κραυγαλέα».

Πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης (CBL) έχει σπαταλήσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορισμένες εταιρείες, ενώ η νότια περιοχή, που παράγει πετρέλαιο, έχει λάβει μόνο το 2% και το 6% από αυτά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Χάφταρ τόνισε την ανάγκη για «μια επιτροπή υψηλού επιπέδου για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ρυθμίσεις της χώρας» και τους έδωσε προθεσμία μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Σχετικά άρθρα