Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επισιτιστική Ασφάλεια: Βολές Λαβρόφ κατά της Δύσης για μη εκπλήρωση των όρων που είχαν τεθεί

Επισιτιστική Ασφάλεια: Βολές Λαβρόφ κατά της Δύσης για μη εκπλήρωση των όρων που είχαν τεθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επισιτιστική Ασφάλεια, Ουκρανία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Σιτάρι, Τουρκία, Χακάν Φιντάν,

Η Δύση δεν έχει εκπληρώσει τα αιτήματα που πρόβαλε η Μόσχα για να συναινέσει στην ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, μία εβδομάδα πριν από την εκπνοή της ισχύος της συμφωνίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θύμισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον κ. Φιντάν ότι η ρωσική κυβέρνηση ζητούσε να αρθούν μέτρα, ιδίως κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα, που αποτρέπουν τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, κυρίως σιτηρών και λιπασμάτων.

Η ισχύς της συμφωνίας, που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2022 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, εκπνέει τη Δευτέρα 17η Ιουλίου.

Η συμφωνία τερμάτισε τον πολύμηνο αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αποτέλεσμα ήταν η Ουκρανία και η Ρωσία, δυο από τους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών σε παγκόσμια κλίμακα, να ξαναρχίσουν τις εξαγωγές τους, αν και σε πιο περιορισμένη κλίμακα, και να αποτραπεί το ξέσπασμα κρίσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου, ιδίως στην Αφρική.

Οργή στη Μόσχα για την επιστροφή στην Ουκρανία των αξιωματικών του τάγματος Αζόφ

Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης για την –αμφιλεγόμενη– επιστροφή στην Ουκρανία μελών του τάγματος Αζόφ, που είχαν αφεθεί ελεύθερα από τη Ρωσία υπό τον όρο πως δεν θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους και δεν θα ξανάπαιρναν μέρος στις εχθροπραξίες.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστεί η στενή διμερής συνεργασία, παρά την οργή στη Μόσχα για την επιστροφή στην Ουκρανία των αξιωματικών του τάγματος Αζόφ.

Η σχέση των δύο πλευρών δεν πρέπει να διαταραχθεί αλλά να ενισχυθεί, συμφώνησαν, πάντα κατά τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε στον κ. Φιντάν πως η Δύση συνεχίζει την «καταστροφική της κούρσα για την παράδοση στρατιωτικών εξοπλισμών στο καθεστώς του Κιέβου».

Σχετικά άρθρα