Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαζλούμ Άμπντι: Η Συνθήκη της Λωζάνης απέκλεισε και εξολόθρευσε τους Κούρδους

Μαζλούμ Άμπντι: Η Συνθήκη της Λωζάνης απέκλεισε και εξολόθρευσε τους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Συνθήκη της Λωζάνης, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Σήμερα γίνονται αλλαγές στη Μέση Ανατολή και υπάρχει πραγματική ευκαιρία για τους Κούρδους να κερδίσουν ένα πολιτικό καθεστώς που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε την Πέμπτη 6/7 ο Μαζλούμ Άμπντι, Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ο Άμπντι πρόσθεσε ότι τα επιτεύγματα των Κούρδων πρέπει να διατηρηθούν για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος.

Η ομιλία του Άμπντι έγινε κατά τη συμμετοχή του μέσω της εφαρμογής Zoom σε ένα φόρουμ με τίτλο «Συνθήκη της Λωζάνης: Διόρθωση μαθημάτων – σταθερότητα – περιφερειακή ασφάλεια» που πραγματοποιείται στην πόλη Χασάκα [Β/Α Συρία] στις 6 και 7 Ιουνίου από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ροζάβα [σ.σ. συριακό Κουρδιστάν].

«Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν εναντίον των Κούρδων εκείνη την εποχή», σημείωσε ο Άμπντι.

«Οι δυνάμεις που είχαν τον έλεγχο εκείνη την εποχή συμφώνησαν να αποκλείσουν τα δικαιώματα των Κούρδων κατά τη διάρκεια αυτής της συνθήκης και η κατάσταση διαρκεί 100 χρόνια».

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε στην Ελβετία στις 24 Ιουλίου 1923 από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλα κράτη αφού η νέα τουρκική κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη Συνθήκη των Σεβρών.

Ο διοικητής των SDF επεσήμανε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης εξολόθρευσε φυσικά τους Κούρδους, με επιθέσεις με χημικά όπλα και εκστρατείες πολιτικής σύλληψης εκτός από τις εκτελέσεις που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.

«Οι Κούρδοι δεν έχουν αποδεχτεί τις πολιτικές αποκλεισμού που οδήγησαν στη συνθήκη.

»Ηγήθηκαν εξεγέρσεων για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα δικαιώματά τους».

Έδωσε την κατάσταση στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ και την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ως παραδείγματα των προσπαθειών των Κούρδων να προστατευθούν, ζητώντας τη διατήρηση των κουρδικών κατακτήσεων.

Κάλεσε επίσης τους Κούρδους της Τουρκίας και του Ιράν να στηρίξουν τους αδελφούς τους στη Συρία και το Ιράκ.

Σχετικά άρθρα