Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Σώζουν ζωές οι έλεγχοι ποιότητας ναρκωτικών;

DW: Σώζουν ζωές οι έλεγχοι ποιότητας ναρκωτικών;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Γερμανία, Ναρκωτικά,

Προσφάτως, δύο κορίτσια έχασαν τη ζωή τους λόγω υπερβολικής δόσης του ναρκωτικού «Έκσταση». Η μεγαλύτερη πρόληψη και οι έλεγχοι ναρκωτικών θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

Ήταν δύο κορίτσια, ηλικίας μόλις 13 και 15 ετών. Ήθελαν να ζήσουν, να βιώσουν μία εμπειρία, αναζητούσαν τη μέθη.

Τώρα είναι νεκρές – κατά πάσα πιθανότατα από υπερβολική δόση «Έκσταση».

Οι θάνατοι από «Έκσταση» είναι σύνηθες φαινόμενο.

Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα πέθανε από υπερβολική δόση στο κλαμπ Berghain του Βερολίνου το 2017, ο θάνατός της είχε επίσης προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Στις στατιστικές της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (BKA), το «Έκσταση» βρίσκεται στην τελευταία θέση για τους θανάτους που προκαλούνται από ναρκωτικά.

Από το 2020 έως το 2022, οι στατιστικολόγοι της BKA κατέγραψαν 27 σχετικές περιπτώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, το «Έκσταση» είναι ένα από τα ναρκωτικά με τη συχνότερη κατανάλωση στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας στους εκατό ερωτηθέντες ηλικίας 18 έως 64 ετών είχε πάρει «Έκσταση» τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Ταχυπαλμία, θερμοπληξία, κατάρρευση και ενίοτε θάνατος

Το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας (BZgA), που διαχειρίζεται τον ιστότοπο ενημέρωσης για τα ναρκωτικά drugcom.de, προειδοποιεί πως η χρήση «Έκσταση» προκαλεί ταχυπαλμία, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και αφυδάτωση, ανεπάρκεια των οργάνων και κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος.

Το drugcom τονίζει επίσης τον κίνδυνο θανάτου από τη χρήση αυτού του ναρκωτικού – «κυρίως ως συνέπεια της θερμοπληξίας και της επακόλουθης νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας».

Ωστόσο, ο ιστότοπος drugcom.de εξηγεί επιπλέον γιατί ιδίως οι partygoers στρέφονται στο συνθετικό ναρκωτικό:

«Το “Έκσταση” έχει τις διεγερτικές επιδράσεις της αμφεταμίνης, της οποίας είναι παράγωγο: οι χρήστες αισθάνονται ξύπνιοι και ενεργοποιημένοι».

Πάνω απ’ όλα όμως το drugcom.de επισημαίνει περαιτέρω πως ο χρήστης νιώθει «την αίσθηση της ευτυχίας και της αγάπης», ή επίσης «την αίσθηση της εγγύτητας με άλλους ανθρώπους». Παρασκευασμένο ειδικά για μία νύχτα με χορό σε ένα κλαμπ.

Η δοσολογία είναι το σημείο-κλειδί

Η δοσολογία και μόνο κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός δηλητηρίου και ενός φαρμάκου.

Την ίδια εβδομάδα που έχασαν τη ζωή τους τα δύο κορίτσια, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) δημοσίευσε ένα έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με τις δοκιμές ψυχεδελικών ναρκωτικών, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Έκσταση.

Στις Η.Π.Α., η ουσία χρησιμοποιείται επιτυχώς εδώ και αρκετά χρόνια για τη θεραπεία του PTSD, της διαταραχής μετατραυματικού στρες, σε βετεράνους του στρατού, αλλά με ασφαλή δοσολογία και χωρίς επικίνδυνες προσμίξεις.

Όσοι προμηθεύονται Έκσταση από τη μαύρη αγορά, διατρέχουν κίνδυνο.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, στα μέσα Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), διαπίστωσε ένα «αυξανόμενο, ιστορικά υψηλό επίπεδο δραστικών συστατικών» στα παράνομα διακινούμενα χάπια «Έκσταση».

«Η προσθήκη ισχυρότερων συστατικών ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης της υγείας που συνδέεται με τη χρήση αυτής της ουσίας», αναφέρει η έκθεση.

Έλεγχος ναρκωτικών για συνειδητή κατανάλωση

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των φεστιβάλ. Στο φεστιβάλ τέκνο «Fusion» στην περιοχή της λίμνης του Μεκλεμβούργου, έχουν ήδη εμφανιστεί χάπια ίδια με αυτά που φέρονται να προκάλεσαν το θάνατο των δύο κοριτσιών: τα «Blue Punisher».

Ακόμη, στο Βερολίνο, έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουλίου η νέα «love parade», στην οποία θα λάβουν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και όπου πρόκειται να γίνει μαζική κατανάλωση «Έκσταση».

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δίχως να γνωρίζουν οι χρήστες τι καταπίνουν.

Τουλάχιστον όμως από τις αρχές Ιουνίου, οι χρήστες ναρκωτικών στο Βερολίνο μπορούν να ελέγχουν δωρεάν τις ουσίες που αγοράζουν στη μαύρη αγορά.

Μετά από χρόνια συζητήσεων και προετοιμασιών, ξεκινάει ο λεγόμενος «έλεγχος ναρκωτικών», κατά τον οποίο θα αναλύονται τα συστατικά και θα ανιχνεύονται οι προσμίξεις, με τα αποτελέσματα των αναλύσεων να είναι διαθέσιμα εντός τριών ημερών.

Όπως λέει ο τοξικολόγος και ειδικός στα ναρκωτικά Φάμπιαν Πίττερ Στάινμετς, «εάν είχαμε ήδη ολοκληρωμένο έλεγχο ναρκωτικών και αν αυτός κοινοποιούνταν ευρέως, ίσως να είχαν αποφευχθεί τα τραγικά ατυχήματα».

Στο Βερολίνο, η ζήτηση για τους ελέγχους ναρκωτικών ήταν τόσο μεγάλη κατά τις πρώτες εβδομάδες που πολλά δείγματα δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά. Όσον αφορά το πρώτο αποτέλεσμα: το 1/3 των υποβληθεισών ουσιών έχουν υπερβολική δόση ή είναι νοθευμένες.

Μετά την έναρξη των ελέγχων, οι παιδίατροι και οι γιατροί εφήβων είχαν ταχθεί υπέρ της επέκτασης για λόγους πρόληψης.

Τουλάχιστον τέσσερα ομοσπονδιακά κρατίδια θέλουν να ακολουθήσουν το Βερολίνο και να εισαγάγουν επίσης δωρεάν ελέγχους για ναρκωτικά.

Αυτό θα καταστεί εφικτό χάρη σε έναν νέο νόμο που θα επιτρέψει στο μέλλον την παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο.

Ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί από την Μπούντεσταγκ, όμως πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Πρόσβαση των εφήβων στον έλεγχο ναρκωτικών

Ο Στάινμετς πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι έφηβοι να έχουν επίσης πρόσβαση στον έλεγχο ναρκωτικών, καθώς «ιδίως οι νέοι γνωρίζουν λίγα πράγματα για τις ουσίες».

Για τον τοξικολόγο, ο έλεγχος των ναρκωτικών είναι επίσης μια ευκαιρία να αποκτήσει κανείς γνώσεις σχετικά με τη διακίνησή τους και κυρίως πρόσβαση στους χρήστες.

«Ως κοινωνικός λειτουργός ή σύμβουλος για θέματα ναρκωτικών, δεν έχεις ποτέ την ευκαιρία να δεις τους τυπικούς χρήστες ναρκωτικών σε πάρτι», λέει ο Στάινμετς στην DW.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτά τα ναρκωτικά σε πάρτι τα Σαββατοκύριακα δεν κάνουν προβληματική χρήση.

»Ωστόσο, η συμβουλευτική θα τους βοηθούσε επίσης να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα και να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους».

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα