Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στόχος ο «έλεγχος» των μισθοφόρων της «Βάγκνερ» στην Αφρική

Στόχος ο «έλεγχος» των μισθοφόρων της «Βάγκνερ» στην Αφρική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφρική, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, Ιδιωτικός Στρατός Βάγκνερ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μάλι, Μισθοφόροι, Ρωσία,

Μετά τη ματαιωμένη ανταρσία του αρχηγού του μισθοφορικού στρατού «Βάγκνερ», Γιεβγκένι Πριγκόζιν, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον έλεγχο των μισθοφόρων της παραστρατιωτικής δύναμης που δραστηριοποιούνται στην Αφρική.

Αρκετές χιλιάδες «εργολάβοι» [μισθοφόροι] δραστηριοποιούνται στην ήπειρο, λαμβάνοντας μετρητά από επιχειρήσεις και –στην περίπτωση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μάλι– για να διατηρούν επικίνδυνα καθεστώτα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα αφρικανικά κράτη είναι ελεύθερα να αποφασίσουν για το μέλλον των συμβάσεών τους με τη «Βάγκνερ».

Και οι παρατηρητές λένε ότι η βραχυπρόθεσμη αλλαγή είναι απίθανη δεδομένης της έκτασης των δεσμεύσεων της «Βάγκνερ», της τοπικής της γνώσης και του χρόνου που απαιτείται για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο στόχος του Κρεμλίνου να φέρει τη «Βάγκνερ» υπό τη διοίκηση του ρωσικού στρατού μπορεί να απειλήσει τις επιχειρήσεις της μισθοφορικής παραστρατιωτικής εταιρείας στην Αφρική καθώς και τις δυνάμεις της σε άλλες περιοχές.

Οι τοπικές Αρχές μπορεί επίσης να διστάζουν να διακινδυνεύσουν τους δεσμούς με τη Μόσχα, όσο κι αν εξαρτώνται από τη «Βάγκνερ».

Ο Fidèle Gouandjika, ένας αξιωματούχος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας το είπε ξεκάθαρα:

«Η Ρωσία μας έδωσε τη Βάγκνερ, τα υπόλοιπα δεν είναι δική μας υπόθεση.

»Αν δεν είναι πια η Βάγκνερ και στείλουν τον Μπετόβεν ή τον Μότσαρτ, δεν πειράζει, θα τους πάρουμε».

Σχετικά άρθρα