Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μόσχα καθησύχασε τις κυβερνήσεις Συρίας, Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και Μάλι ότι έχει υπό έλεγχο τους Βαγκνερίτες στις χώρες τους

Η Μόσχα καθησύχασε τις κυβερνήσεις Συρίας, Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και Μάλι ότι έχει υπό έλεγχο τους Βαγκνερίτες στις χώρες τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιεβγκένι Πριγκόζιν, Ιδιωτικός Στρατός Βάγκνερ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μάλι, Μισθοφόροι, Ρωσία, Συρία,

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, λέγεται ότι έσπευσαν να καθησυχάσουν τις κυβερνήσεις χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής όπου δραστηριοποιούνται μισθοφόροι της Βάγκνερ ότι η Μόσχα θα κρατήσει την μισθοφορική εταιρεία υπό έλεγχο, μεταδίδει το New Arab, μια εβδομάδα αφότου ο στρατός μισθοφόρων αποπειράθηκε.

Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησαν με ηγέτες της Συρίας, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μάλι «για να διαβεβαιώσουν τους εταίρους της Ρωσίας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή ότι οι επιχειρήσεις της Βάγκνερ εκεί θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή», ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται «διπλωμάτες και αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών, αποστάτες της Βάγκνερ, άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες».

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πέταξε στη Δαμασκό για να δώσει διαβεβαιώσεις στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε το WSJ.

Η Μόσχα είναι βασικός υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος και οι μισθοφόροι της Βάγκνερ φέρεται να βοήθησαν τις ρωσικές και καθεστωτικές δυνάμεις να διατηρήσουν την κυριαρχία τους κατά τη διάρκεια πολυετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που προκάλεσε περισσότερους από μισό εκατομμύριο Σύρους νεκρούς.

Εκτός από τον καθοριστικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μισθοφόροι της Βάγκνερ βοήθησαν επίσης τη Ρωσία να αυξήσει την επιρροή της σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λιβύη, το Μάλι και το Σουδάν.

Η ομάδα μισθοφόρων, που ιδρύθηκε από τον πρώην σύμμαχο του Κρεμλίνου Γιεβγκένι Πριγκόζιν, έχει κατηγορηθεί για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και άλλων θηριωδιών σε αυτές τις χώρες.

Η Ρωσία αρνιόταν επί χρόνια τους δεσμούς με τον Βάγκνερ και τον Πριγκόζιν – αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η ένοπλη ομάδα «χρηματοδοτείται πλήρως» από τη Μόσχα, με 1 δισεκατομμύριο δολάρια μόνο τον περασμένο χρόνο.

Σχετικά άρθρα