Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι καταστροφή για τους Κούρδους»

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι καταστροφή για τους Κούρδους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συνθήκη της Λωζάνης,

Η Επιτροπή Διπλωματίας του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK) συνήλθε στις Βρυξέλλες το Σάββατο 10/9 για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Λωζάνη στις 22-23 Ιουλίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι κουρδικών οργανώσεων από τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), του Gorran (Κίνημα Αλλαγής), της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) και του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Η επιτροπή, της οποίας οι προετοιμασίες για το συνέδριο συνεχίζονται από τον Οκτώβριο, συνεδρίασε για τελευταία φορά για να εξετάσει τα προπαρασκευαστικά σχέδια.

Μετά τη Διάσκεψη της Λωζάνης στις 22-23 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί κεντρικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης στις 24 με συμμετοχή Κούρδων από όλη την Ευρώπη.

Τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων έπεσαν μάρτυρες στον αγώνα για την ελευθερία του Κουρδιστάν, προήδρευσε ο Μπλεσέ Τζαμπάρ Φερμάν του PUK, από το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ο πρόεδρος Αμπντουλκαρίμ Ομάρ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK Ζουμπεϋκίρ Αϋντάρ.

Την εναρκτήρια ομιλία της συνάντησης έκανε ο Συμπρόεδρος του ΚΝΚ Αχμέτ Καραμούς, ο οποίος μίλησε για τις οκτάμηνες προπαρασκευαστικές εργασίες, οι οποίες, όπως σημείωσε, περιλαμβάνουν φόρουμ, συνέδρια και δραστηριότητες.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι το μεγάλο διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 22-23 Ιουλίου, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα και το τελικό συνέδριο.

»Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα μέρη του Κουρδιστάν.

»Με αυτή την ευκαιρία, θέλουμε να ακούσει και να μάθει η διεθνής κοινότητα για τις σφαγές και τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν στο έδαφος του Κουρδιστάν.

»Όλη μας η δουλειά βασίζεται σε αυτόν τον στόχο».

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι καταστροφή για τους Κούρδους»

Μιλώντας εκ μέρους του PUK, ο Μπλεσέ Τζαμπάρ Φερμάν χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λωζάνης ως καταστροφή για τους Κούρδους, λέγοντας:

«Αυτή η καταστροφή συνεχίζεται για εκατό χρόνια, φέρνοντας σφαγές, θανάτους, αιματοχυσία και καταστολή.

»Ο λαός μας είναι θύμα αυτής της συνθήκης που πρέπει να τερματιστεί».

Επιδεικνύοντας την εχθρότητα και την προδοσία μεταξύ των Κούρδων, ο Φέρμαν είπε ότι ήταν καιρός να σταματήσει αυτό.

Ο Φουάτ Τζεμάλ, εκπροσωπώντας το Γκόρραν, επέστησε την προσοχή στην κατάσταση στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ), δηλώνοντας:

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την κεντρική κυβέρνηση.

»Η οικονομική κρίση και η πετρελαϊκή κρίση έχουν κορυφωθεί.

»Οι υπεύθυνοι για αυτό κάνουν μεγάλο κακό στον λαό μας».

Ο Συμπρόεδρος του KONGRA-GEL, Ρεμζί Καρτάλ, δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα του Νοτίου Κουρδιστάν, KDP γενικά, και η οικογένεια Μπαρζανί ειδικότερα, υποβλήθηκαν οι ίδιοι σε σχέση με το τουρκικό κράτος σε πολιτικές, στρατιωτικές και μυστικές πτυχές.

«Τα κυρίαρχα κράτη συνεχίζουν να ακολουθούν πολιτικές για να πνίξουν τον κουρδικό αγώνα.

»Ωστόσο, ο λαός μας προβάλλει ιστορική αντίσταση.

»Αυτή η αντίσταση συνεχίζεται σε τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν».

Μετά τις ομιλίες προγραμματίστηκαν σειρά δράσεων στη Λωζάνη.

Μιλώντας στο όνομα του συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ροζάβα, Αμπντουλκαρίμ Ομάρ, κάλεσε τους Κούρδους να συγκεντρωθούν στη Λωζάνη στις 24 Ιουλίου.

Σχετικά άρθρα