Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι αντίπαλες λιβυκές παρατάξεις συμφώνησαν να πάνε σε εκλογές αλλά δεν όρισαν ημερομηνία

Οι αντίπαλες λιβυκές παρατάξεις συμφώνησαν να πάνε σε εκλογές αλλά δεν όρισαν ημερομηνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Λιβύη,

Οι απεσταλμένοι των αντίπαλων λιβυκών παρατάξεων συμφώνησαν στα νομικά βήματα για τη διεξαγωγή προεδρικών και νομοθετικών εκλογών που έχουν καθυστερήσει πολύ στο πληγωμένο από τις συγκρούσεις έθνος, δήλωσαν και οι δύο πλευρές την Τετάρτη 7/6.

Οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά δεν έγιναν ποτέ καθώς οι διαφορές εξακολουθούσαν να υφίστανται σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ποιος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις κάλπες.

Η Λιβύη έχει διχαστεί για περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που μια εξέγερση του 2011 ανέτρεψε τον τύραννο της χώρας, Καντάφι, με χιλιάδες πολιτοφύλακες να σχηματίζουν αντίπαλες συμμαχίες που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις.

Η χώρα παραμένει διχασμένη μεταξύ μιας λεγόμενης προσωρινής κυβέρνησης στην Τρίπολη στα δυτικά, και μιας άλλης στα ανατολικά που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατιωτικό Χαλίφα Χάφταρ.

Μετά από περισσότερες από δύο εβδομάδες συνομιλιών στο Μαρόκο, εκπρόσωποι και από τις δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά δεν μπόρεσαν να την υπογράψουν μέχρι στιγμής, υποδηλώνοντας ότι ορισμένες διαφορές απομένουν ακόμη να επιλυθούν.

Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για το πότε μπορεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

«Τα μέλη… συμφώνησαν τους νόμους για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», είπε ο Τζαλάλ Τσουεχντί, ο οποίος εκπροσωπεί το κοινοβούλιο που εδρεύει στην Κυρηναϊκή (ανατολικά), σε δημοσιογράφους στην πόλη Μπουζνίκα του νότιου Μαρόκου.

«Το μόνο που απομένει είναι να επικυρώσει το κοινοβούλιο» τα κείμενα της συμφωνίας, πρόσθεσε ο Ομάρ Μπουλίφα, εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επικρατείας (HSC) που ευθυγραμμίζεται με τη διοίκηση της Τρίπολης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα υπογραφούν «τις επόμενες ημέρες» από τον Ακίλα Σάλεχ, πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης και τον Χαλίντ αλ Μίσρι που ηγείται του HSC.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν επανειλημμένα καθυστερήσει για ζητήματα όπως η νομική τους βάση και η συμμετοχή αμφιλεγόμενων υποψηφίων συμπεριλαμβανομένου του Χάφταρ.

Οι συνομιλίες στη Μπουζνίκα, η τελευταία προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, είχαν ξεκινήσει από τις 22 Μαΐου.

Σχετικά άρθρα