Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρατούμενα γυναικόπαιδα μελών του Ισλαμικού Κράτους θέλουν να επιστρέψουν στην Αυστραλία

Κρατούμενα γυναικόπαιδα μελών του Ισλαμικού Κράτους θέλουν να επιστρέψουν στην Αυστραλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αυστραλία, Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Γυναίκες και παιδιά από την Αυστραλία που κρατούνται στον καταυλισμό Ροτζ, στη βορειοανατολική Συρία, ως οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ξεκίνησαν τη Δευτέρα μια νομική αγωγή κατά του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστραλίας, προκειμένου να υποχρεώσει την κυβέρνηση να τους επαναπατρίσει.

Η ομάδα αποτελείται από 26 Αυστραλούς, εννέα γυναίκες και 17 παιδιά.

Το Ροτζ είναι ένα από τα πολλά στρατόπεδα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία που φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών ξένων υπηκόων, από τότε που οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και ο Διεθνής Συνασπισμός για την ήττα του ISIS κήρυξαν την εδαφική ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης τον Μάρτιο του 2019.

Αυτή τη στιγμή στεγάζει 806 οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων 2.800 ατόμων Αράβων και αλλοδαπών, κυρίως γυναίκες και παιδιά μελών του ISIS που προέρχονται από 62 χώρες.

Η «Save the Children», η ΜΚΟ και μια ομάδα δικηγόρων κατέθεσαν ένσταση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη κράτησή τους ήταν παράνομη και ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση μπορεί να τους γυρίσει σπίτι.

«Άνθρωποι πεθαίνουν σε αυτούς τους καταυλισμούς σε τακτική βάση», είπε ο Ματ Τίνκλερ, διευθύνων σύμβουλος της «Save the Children».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τους κρατούμενους Αυστραλούς υποστήριξαν ότι οι γυναίκες εξαναγκάστηκαν ή εξαπατήθηκαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Τόνισαν επίσης ότι όσοι βρίσκονται στον καταυλισμό αντιμετωπίζουν φρικτές συνθήκες διαβίωσης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η υπουργός Κλερ ο Νιλ έκαναν σχόλια.

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχασε το τελευταίο του προπύργιο στη Συρία τον Μάρτιο του 2019.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μετά από σκληρές μάχες στην Μπαγκούζ στην ανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ αλ Ζουρ, θέτοντας τέλος στο λεγόμενο χαλιφάτο του ISIS.

Μετά τη μάχης της Μπαγκούζ, χιλιάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μεταφέρθηκαν σε φυλακές, ενώ οι οικογένειές τους μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα Χολ και Ροτζ στις περιοχές της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Σχετικά άρθρα