Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν είναι πλάκα! Ο Πριγκόζιν της «Βάγκνερ» πριν 20 χρόνια έγραψε το παιδικό παραμύθι «Indraguzik»

Δεν είναι πλάκα! Ο Πριγκόζιν της «Βάγκνερ» πριν 20 χρόνια έγραψε το παιδικό παραμύθι «Indraguzik»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιεβγκένι Πριγκόζιν, Ιδιωτικός Στρατός Βάγκνερ, Ρωσία,

Ο αρχηγός της διαβόητης ρωσικής παραστρατιωτικής δύναμης μισθοφόρων «Βάγκνερ», Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που εξέτισε εννέα χρόνια κάθειρξη για κλοπή, παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές και κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δεν είναι κάποιος που αναμένεται να έχει κάποια σχέση με την παιδική λογοτεχνία.

Ωστόσο, σχεδόν πριν από 20 χρόνια, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν -γνωστός κι ως «σεφ του Πούτιν» επειδή έγινε γνωστός παρέχοντας υπηρεσίες κέτερινγκ στον Ρώσο πρόεδρο- έγραψε μια παιχνιδιάρικη παιδική ιστορία.

Με τον τίτλο «Indraguzik», ένα κατασκευασμένο όνομα, το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού και της αδερφής του που ζουν με την οικογένειά τους μέσα σε έναν τεράστιο πολυέλαιο θεάτρου.

Επισήμως, οι συγγραφείς του «Indraguzik» είναι τα δύο παιδιά του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, η Πωλίνα κι ο Πάβελ.

Ωστόσο, ο πρόλογος του βιβλίου, από το οποίο τυπώθηκαν μόλις 2.000 αντίτυπα, αναφέρει ότι η ιστορία ήταν μια συνεργασία μεταξύ του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, του γιου και της κόρης του.

Οι Moscow Times απέκτησαν ένα σωζόμενο αντίγραφο του «Indraguzik», το οποίο ρίχνει ασυνήθιστο φως σε έναν άνθρωπο που είναι πιο γνωστός σήμερα για τις αιματηρές τακτικές του στην Ουκρανία, τις διαμάχες του με κορυφαίους Ρώσους στρατηγούς και —όπως κάποιοι εικάζουν— τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Η ίδια η ιστορία διαδραματίζεται σε μια χώρα «μικρών ανθρώπων» που ζουν ανάμεσα σε κανονικούς ανθρώπους και η ιστορία ακολουθεί τον Ιντραγκούζικ καθώς πέφτει από έναν πολυέλαιο θεάτρου και προσπαθεί να βρει το δρόμο επιστροφής για το σπίτι του.

Σύμφωνα με τον πρόλογο του βιβλίου, η Πωλίνα και ο Πάβελ πρότειναν τα ονόματα για τους κύριους χαρακτήρες και έπεισαν τον πατέρα τους «να εφεύρει μια ιστορία για ένα μικροσκοπικό αγόρι που ονομάζεται Ιντραγκούζικ και την αδερφή του Ιντραγκούζα».

Η μισθοφορική δύναμη «Βάγκνερ» του Πριγκόζιν ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι κατέλαβε την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ ύστερα από μήνες αιματηρών μαχών που κόστισαν δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Σε μια συνέντευξη στις αρχές αυτού του μήνα, ο 62χρονος Πριγκόζιν επέκρινε σφοδρά τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κι άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, προειδοποιώντας για μια επανάσταση τύπου 1917, εάν η ρωσική ελίτ δεν ρίξει όλο της το βάρος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όταν το «Indraguzik» εκδόθηκε από τον ελάχιστα γνωστό εκδότη Αγκάτ το 2004, ο Πριγκόζιν -ο οποίος πέρασε εννέα χρόνια στη φυλακή με κατηγορίες κλοπής τη δεκαετία του 1980- διατηρούσε μια επιτυχημένη επιχείρηση εστιατορίου στην Αγία Πετρούπολη.

Στους πελάτες του περιλαμβανόταν ο Πούτιν και άλλοι μελλοντικοί πολιτικοί ηγέτες.

Μέσα στο εξώφυλλό του, το βιβλίο περιέχει μια φωτογραφία ενός χαμογελαστού Πριγκόζιν με τα παιδιά του και τη μητέρα τους, Λιούμποφ Πριγκοζίνα (κεντρική φωτογραφία).

Κατά τη διάρκεια των περιπετειών του Ιντραγκούζικ -καθώς προσπαθεί να βρει το δρόμο για να γυρίσει πίσω στον πολυέλαιο- συναντά ένα καστ χαρακτήρων συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου «μικρού ατόμου» που ονομάζεται Γκαγκάρικ, ο οποίος περιγράφεται ως «ηλικιωμένος άνδρας με ένα πουλί και μια καμπαρντίνα από τραχύ ύφασμα».

Ο Γκαγκάρικ μαγειρεύει σούπα για το αγόρι, μια πιθανή αναφορά στην επιχείρηση εστιατορίου του Πριγκόζιν.

Τελικά, ο Ιντραγκούζικ καταλήγει στη «Μεγάλη Πόλη», όπου γίνεται φίλος με ένα αγόρι -που εύστοχα ονομάζεται Μεγάλος Ιντραγκούζικ- που αποφασίζει να βοηθήσει τον συνονόματό του και βρίσκει ένα μπαλόνι με το οποίο μπορεί να πετάξει για να γυρίσει πίσω στον πολυέλαιο.

Σε όλο το βιβλίο των 90 σελίδων, υπάρχουν λεπτομερείς και συναρπαστικές εικονογραφήσεις που αποδίδονται στον Πριγκόζιν —αν και δεν υπάρχουν άλλα δημόσια στοιχεία για τις καλλιτεχνικές δεξιότητες του ηγέτη της «Βάγκνερ».

Αργότερα στην ιστορία, ο πολυέλαιος της οικογένειας ανακαλύπτεται ότι είναι μαγικός και ικανός να μεγεθύνει μικρούς ανθρώπους στο μέγεθος των κανονικών ανθρώπων.

Σε μια αναζήτηση να βρουν από πού κατάγονται, ο Ιντραγκούζικ και οι φίλοι του κάνουν ένα ταξίδι στην πατρίδα τους την Ινδρογκούζια, όπου συναντούν τον βασιλιά της.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον βασιλιά, ο Ιντραγκούζικ και οι φίλοι του χρησιμοποιούν τον πολυέλαιο για να μεγαλώσουν, αλλά κάνουν λάθος υπολογισμό και μετατρέπεται σε γίγαντα.

«Πώς μπορώ να κυβερνήσω τους ανθρώπους μου αν είναι τόσο μικροί;

»Θα μπορούσα να τα καταστρέψω κατά λάθος.

»Σε παρακαλώ κάνε με τον ίδιο που ήμουν.

»Μόνο ένας μικρός βασιλιάς μπορεί να κυβερνήσει τους Ιντραγκούζικς», τους λέει ο βασιλιάς καθώς παρακαλεί να τον επαναφέρουν στο αρχικό του μέγεθος.

Στο τέλος του βιβλίου, ένα σύντομο ποίημα περιγράφει την ιστορία των πολλών περιπετειών του Ιντραγκούζικ ως «αστεία και παράξενα».

Πιστεύεται ότι το «Indraguzik» δεν κυκλοφόρησε ποτέ προς πώληση, αλλά αντ’ αυτού δόθηκε στους φίλους και τους επιχειρηματικούς συνεργάτες του Πριγκόζιν ως δώρο.

Τα παιδιά του Πριγκόζιν, με τα οποία έγραψε το «Indraguzik», προφανώς ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι ο γιος του Πάβελ, 27 ετών, πολέμησε για τη «Βάγκνερ» τόσο στη Συρία όσο και στην ανατολική Ουκρανία.

Η κόρη του Πωλίνα, 30 ετών, φέρεται να είναι ιδιοκτήτρια πολυτελούς ξενοδοχείου στην Αγία Πετρούπολη.

Όταν ρωτήθηκε για το χάσμα μεταξύ του συγγραφέα παιδικού παραμυθιού Πριγκόζιν και του πολέμαρχου Πριγκόζιν, η ψυχολόγος Καρίνα Μιλιτονιάν με έδρα τη Μόσχα είπε στους Moscow Times ότι ένας άντρας ήταν ικανός «να συνδυάσει όλα τα είδη χαρακτήρων».

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η ειλικρινής κριτική του Πριγκόζιν προς ανώτατους αξιωματούχους σημαίνει ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες — και θα μπορούσε εφεύρει ξανά τον εαυτό του, αυτή τη φορά ως πολιτικό ηγέτη.

Ο Ρώσος πολιτικός ειδικός Κονσταντίν Καλατσέφ, ο οποίος γνωρίζει το παιδικό παραμύθι «Indraguzik», είπε ότι είναι μια «ωραία» ιστορία.

Περιέγραψε τον Πριγκόζιν ως κάποιον που έχει εξελιχθεί από κατάδικος σε συγγραφέας παιδικών βιβλίων, φίλος του προέδρου και ηγέτης μισθοφόρων.

«Είναι σαν καθρέφτης των καιρών», είπε ο Καλάτσεφ.

«Είναι ένα διαφορετικό άτομο, που αγωνίζεται για αυτοπραγμάτωση μέσα σε αυτό που είναι δυνατό.

»Όσο ήταν στη μόδα ήταν καλός. Αλλά μετά ήρθε η ώρα του κακού και έγινε κακός».

Σχετικά άρθρα