Ο Μπασέμ Ραντχί, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Ρώμη, τόνισε ότι «η σταθερότητα στη Λιβύη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας, Αιγύπτου και Λιβύης για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Σε ένα δελτίο Τύπου, ο Ράντχι τόνισε ότι «οι εκλογές στη Λιβύη είναι το ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στη χώρα».
Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος «στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ευρωπαίους φίλους της, ιδιαίτερα στην Ιταλία, για να βάλει τέλος στη μακρά μεταβατική φάση στη Λιβύη.
»Αυτή η εστίαση στη σταθερότητα στη Λιβύη αντανακλά επίσης τη σημασία της επίτευξης πολιτικής σταθερότητας και σταθερότητας ασφάλειας στην περιοχή, η οποία ενισχύει την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των χωρών».
«Είναι σημαντικό να εργαστούμε για την επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τους φυσικούς πόρους της χώρας και να τους εξάγουμε στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
»Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και στην επίτευξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή».
Πριν από μέρες, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Εργολάβων Κατασκευών (AFCCA), Χασάν Αμπντέλ-Αζίζ είπε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αιγυπτιακές εταιρείες υπέγραψαν συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της Λιβύης αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο Χασάν Αμπντέλ-Αζίζ είπε στο CNBC Arabia ότι οι συνθήκες ασφαλείας εμπόδισαν την υλοποίηση αυτών των έργων.
Αυτό έγινε στο περιθώριο της 8ης έκδοσης του Φόρουμ Builders of Egypt 2023, το οποίο άνοιξε την Κυριακή, με θέμα «Η ευνοϊκή ορμή της Αιγύπτου προς την περιφερειακή εξαγωγή του κατασκευαστικού τομέα».
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την AFCCA, σε συνεργασία με την Exlnt Communications και την Saudi Contractors Authority (SCA).
Η Λιβύη βρίσκεται σε χάος από τότε που μια εξέγερση που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Η κομητεία είναι εδώ και χρόνια χωρισμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από απατεώνες πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.
Το σημερινό αδιέξοδο προέκυψε από την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 και την άρνηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ηγείται της μεταβατικής κυβέρνησης, να παραιτηθεί.