Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η Ουκρανία μπορεί να επιτίθεται σε ρωσικό έδαφος – Μεντβέντεφ: «Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» οι Βρετανοί αξιωματούχοι

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η Ουκρανία μπορεί να επιτίθεται σε ρωσικό έδαφος – Μεντβέντεφ: «Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» οι Βρετανοί αξιωματούχοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Ουκρανία, Ρωσία, Τζέιμς Κλέβερλι,

Η Ουκρανία έχει το θεμιτό δικαίωμα να αμύνεται έναντι επιθέσεων και αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα πληγμάτων πέρα από τα σύνορά της, είπε από το Τάλιν της Εσθονίας ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι.

Σε δηλώσεις με τον Εσθονό ομόλογό του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας και προσαρμογής του ΝΑΤΟ στο ρευστό περιβάλλον ασφαλείας.

Ερωτηθείς για την επίθεση με drone επί ρωσικού εδάφους και για το κατά πόσο θεωρεί πως η Ουκρανία έχει το δικαίωμα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ο κ. Κλέβερλι απάντησε ότι δεν πρόκειται να μπει σε εικασίες για την επίθεση, αλλά πρόσθεσε:

«Το Κίεβο έχει το θεμιτό δικαίωμα να αμύνεται εντός των δικών του συνόρων ασφαλώς, αλλά έχει επίσης το δικαίωμα να προβάλλει βία πέρα από τα σύνορά του ώστε να υπονομεύει την ικανότητα της Ρωσίας να προβάλλει βία εντός της Ουκρανίας».

Όπως συμπλήρωσε, «θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι» πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας είναι μέρος αυτής της αυτοάμυνας.

«Θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό», κατέληξε.

Οι δηλώσεις του επισημαίνονται την Τετάρτη 31/5 από το βρετανικό Τύπο ως διαφοροποίηση από την αμερικανική θέση καταδίκης των επιθέσεων επί ρωσικού εδάφους.

Προκάλεσαν επίσης την αντίδραση του πρώην Προέδρου της Ρωσίας και νυν Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο» του Ην. Βασιλείου κατά της Ρωσίας.

«Οι ανόητοι αξιωματούχοι του Ην. Βασιλείου, του αιώνιου εχθρού μας, θα πρέπει να θυμούνται πως η χώρα τους ηγείται ενός ακήρυχτου πολέμου κατά της Ρωσίας.

»Με δεδομένο αυτό, οποιοιδήποτε από τους δημόσιους αξιωματούχους της, είτε στρατιωτικούς, είτε πολιτικούς, συμβάλλουν στον πόλεμο, μπορεί να θεωρηθεί ως θεμιτός στρατιωτικός στόχος», προειδοποίησε ο κ. Μεντβέντεφ.

Μεντβέντεφ: «Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» οι Βρετανοί αξιωματούχοι

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι αποτελούν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο» λόγω της υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυρίστηκε ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κίεβο ισοδυναμεί με «ακήρυχτο πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία είναι ο «αιώνιος εχθρός» της Μόσχας.

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είπε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να «προβάλλει στρατιωτική ισχύ πέραν των δικών της συνόρων», για να αντισταθεί στην εισβολή του Πούτιν.

Αναφέρεται στην επίθεση με drones που δέχθηκε η Μόσχα, για την οποία ωστόσο επίσημα οι ουκρανικές Αρχές έχουν αρνηθεί ότι είχαν ανάμειξη.

Απαντώντας στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο Μεντβέντεφ είπε:

«Οι ανόητοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, του αιώνιου εχθρού μας, θα πρέπει να θυμούνται ότι στο πλαίσιο του παγκοσμίως αποδεκτού διεθνούς δικαίου που ρυθμίζει τον σύγχρονο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Χάγης και της Γενεύης με τα πρόσθετα πρωτόκολλά τους, το κράτος τους μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως σε πόλεμο».

«Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργεί ως σύμμαχος της Ουκρανίας, παρέχοντάς της στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή εξοπλισμού και ειδικών, δηλαδή διεξάγει ντε φάκτο έναν ακήρυκτο πόλεμο σε βάρος της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Συνεπώς, όποιος από τους δημόσιους αξιωματούχους του (είτε στρατιωτικός είτε πολιτικός διευκολύνει τον πόλεμο) μπορεί να θεωρηθεί νόμιμος στρατιωτικός στόχος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι οι επιθέσεις στη Ρωσία προκαλούν την αναδιάταξη των δυνάμεων της Μόσχας.

Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τις αρχές Μαΐου 2023, η Ρωσία παραχωρεί όλο και περισσότερο το πάνω χέρι στη σύγκρουση και ενεργεί ως αντίδραση στην ουκρανική δράση αντί να προχωρά ενεργά προς τους δικούς της πολεμικούς στόχους.

Σχετικά άρθρα