Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Ο Ερντογάν νικητής των εκλογών

Τουρκία: Ο Ερντογάν νικητής των εκλογών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Προβάδισμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνουν τα αποτελέσματα που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση, την οποία το Anadolu ξεκινάει από τα προπύργια Ερντογάν ο Τούρκος πρόεδρος λαμβάνει το 52,28% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει το 47,72%.

Αποτελέσματα βγάζει και το πρακτορείο ΑΝΚΑ που θεωρείται ανεξάρτητο.

Σύμφωνα με αυτό ο Ερντογάν προηγείται με 51,78% και ο Κιλιτσντάρογλου παίρνει 48,22%.

Όπως ανακοινώθηκε το 95% των ψήφων έχει καταμετρηθεί.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και οι Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία μετά από 20 χρόνια.

Και σε αυτό τον γύρο σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή του κοινού που είναι εξίσου μεγάλη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο άγγιξε το εντυπωσιακό ποσοστό του 88,8% με τον Ερντογάν να προηγείται κατά 2,5 εκατομμύρια ψήφους.

Τώρα και οι δύο υποψήφιοι στόχευσαν στους 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, ελπίζοντας πως κατάφεραν να τους πείσουν να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον σε αυτόν.

Η Τουρκία, βαθιά πολωμένη, βλέπει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βασίζεται κυρίως στους ψήφους θρησκόληπτων συντηρητικών και εθνικιστών, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου σε ένα διαφορετικό κοινό λιγότερο συντηρητικό.

Επί ημέρες οι δύο άνδρες αντάλλαζαν ύβρεις.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν για δειλία. Αντίθετα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι ήταν στο πλευρό των «τρομοκρατών», αναφερόμενος στους Κούρδους του ΡΚΚ.

Αλλά μετά από μέρες εμπρηστικής ρητορικής ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης επέστρεψε στο νούμερο ένα ζήτημα της Τουρκίας – την οικονομική κρίση που είναι και ένα βασικότερα προβλήματα της χώρας.

Το μήνυμα Ερντογάν αφού έκλεισαν οι κάλπες

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες.

»Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

»Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή», είναι το πρώτο μήνυμα του Τούρκου προέδρου μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Σχετικά άρθρα