Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ζελένσκι επιμένει στα «τζάμπα» F-16 για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι επιμένει στα «τζάμπα» F-16 για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρωσία,

Ηχηρό μήνυμα προς τη Ρωσία χαρακτήρισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 προς τη χώρα του, εκφράζοντας την ελπίδα να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποφάσεις από τους συμμάχους.

«Το πρώτο ουκρανικό F-16 θα είναι ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας ότι η Ρωσία μπορεί μόνο να χάσει εξαιτίας της επιθετικότητάς της.

»Θα είναι πιο αδύναμη και περαιτέρω απομονωμένη», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Το μείζον θέμα είναι η επίσπευση της εκπαίδευσης (των πιλότων) και της παράδοσης (των μαχητικών αεροσκαφών) – δηλαδή ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από τη λήψη των αποφάσεων μέχρι την ουσιαστική υπεράσπιση των αιθέρων μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ολλανδία: Θέλει να προχωρήσει άμεσα στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16

Στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στο χειρισμό των μαχητικών F-16 θέλει να προχωρήσει το συντομότερο η Ολλανδία, όπως διαβεβαίωσε η υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν με επιστολή της προς το ολλανδικό κοινοβούλιο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συντονισμό με το Βέλγιο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, πρόσθεσε.

Μεταξύ αυτών των χωρών θα είναι και η Νορβηγία, αφού την Τετάρτη 24/5 ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Μπγιορν Άριλντ Γκραμ είπε ότι η χώρα του στηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους Ουκρανούς πιλότους.

«Η κυβέρνηση στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία και εξετάζει πώς θα συμβάλλει μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της», σημείωσε.

Η νορβηγική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα παραχωρήσει αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, είπε εξάλλου ο υπουργός μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση NRK.

Η Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες, υποστηρίζει ότι η παράδοση αμερικανικών F-16 στο Κίεβο είναι άσκοπη και ταυτόχρονα εγείρει ερωτηματικά για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Την Τρίτη 23/5 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων δεν καθιστά τη Συμμαχία εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει διαβεβαιώσει την Ουάσιγκτον ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές εντός του ρωσικού εδάφους.

Σχετικά άρθρα