Η Γερμανία «δεν μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο» στην «συμμαχία των μαχητικών αεροσκαφών» που προωθεί το Κίεβο, διευκρίνισε πριν από λίγο ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας, στο Βερολίνο.
«Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να κριθούν στο Βερολίνο.
»Οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ούτε τις δυνατότητες ούτε την αρμοδιότητα», τόνισε ο κ. Πιστόριους και πρόσθεσε ότι η Γερμανία ειδικεύεται στα άρματα μάχης και στην αεράμυνα, ενώ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια πυρομαχικών.
Ο κ. Γουάλας από την πλευρά του δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη, αλλά θα βοηθήσει στην εκπαίδευση ουκρανών πιλότων, σε διαφορετική γραμμή από τον βρετανό πρωθυπουργό Σούνακ.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ολλανδίας, Ρίσι Σούνακ και Μαρκ Ρούτε, έπειτα από συνάντησή τους, απηύθυναν έκκληση για τη δημιουργία ενός «διεθνούς συνασπισμού» που θα παρέχει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο και θα βοηθήσει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να τα πετάξουν.
Η κίνηση ήρθε αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε μια περιοδεία στις πρωτεύουσες της ΕΕ, αν και οι άνθρωποι που πραγματικά χρειάζεται να πείσει βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, παρατηρεί το Politico.
Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν έχει αλλάξει η θέση των ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια F-16 στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε μόνο: «Όχι».
Ο Ζελένσκι ζητεί επί μήνες από τους δυτικούς συμμάχους του να διαθέσουν στον στρατό του αεροσκάφη, ώστε να μπορεί να πλήττει σε βάθος τους ρωσικούς σχηματισμούς, κάτι πάντως που δεν θεωρείται πως θα έφερνε ως εκ θαύματος τη λύση και τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.