Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

The Guardian: Ο 69χρονος Ερντογάν αγωνίζεται να επιβιώσει από την πιο σκληρή πολιτική δοκιμασία του

The Guardian: Ο 69χρονος Ερντογάν αγωνίζεται να επιβιώσει από την πιο σκληρή πολιτική δοκιμασία του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Εκλογές, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Οι εκλογές στην Τουρκία θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην εξουσία και να σταματήσουν την ολοένα και πιο αυταρχική πορεία της κυβέρνησής του, πιθανολογεί ο Guardian.

Η εκλογική διαδικασία θα αποφασίσει όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ με 85 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί και πού θα οδηγηθεί η οικονομία της εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης κόστους ζωής και τη μορφή της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία έχει γίνει απρόβλεπτη.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, ένα ελαφρύ προβάδισμα, αλλά εάν δεν συγκεντρώσει κανείς από τους δύο αντιπάλους πάνω από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 28 Μαΐου.

Οι εκλογές διεξάγονται τρεις μήνες μετά τους σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Πολλοί στις πληγείσες επαρχίες έχουν εκφράσει οργή για την αργή αρχική αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η τραγωδία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν επίσης ένα νέο κοινοβούλιο, πιθανότατα μια σκληρή κούρσα μεταξύ της Λαϊκής Συμμαχίας που περιλαμβάνει το συντηρητικό ισλαμικής ρίζας κόμμα του Ερντογάν AK (AKP), το εθνικιστικό MHP και άλλα, και την Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου που αποτελείται από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κοσμικού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό εκλογικό νόμο, η αναφορά οποιουδήποτε αποτελέσματος απαγορεύεται μέχρι τις 9 το βράδυ.

Μέχρι αργά την Κυριακή θα μπορούσε να υπάρξει μια καλή ένδειξη για το εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος για την προεδρία.

Οι Κούρδοι ψηφοφόροι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 15-20% του εκλογικού σώματος, θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, με την Εθνική Συμμαχία να είναι απίθανο να επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από μόνη της.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν αποτελεί μέρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, αλλά αντιτίθεται σθεναρά στον Ερντογάν μετά από την καταστολή εις βάρος μελών του τα τελευταία χρόνια.

Το HDP δήλωσε τη στήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου στην προεδρική κούρσα.

Εισέρχεται στις βουλευτικές εκλογές με το έμβλημα του μικρού κόμματος της Πράσινης Αριστεράς λόγω δικαστικής υπόθεσης που κατατέθηκε από ανώτατο εισαγγελέα που επιδιώκει να απαγορεύσει το HDP λόγω διασυνδέσεων με Κούρδους αντάρτες, κάτι που το κόμμα αρνείται.

Ο Ερντογάν, 69 ετών, είναι ένας ισχυρός ρήτορας και κύριος αγωνιστής που έχει ξεπεράσει όλα τα στάδια της προεκλογικής εκστρατείας καθώς αγωνίζεται να επιβιώσει από την πιο σκληρή πολιτική δοκιμασία του.

Ηγείται της σκληρής θρησκευτικής πίστης εκείνων των Τούρκων που κάποτε ένιωθαν περιθωριοποιημένοι στην κοσμική Τουρκία και η πολιτική του καριέρα επιβίωσε από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.

Ωστόσο, εάν οι Τούρκοι εκδιώξουν τον Ερντογάν θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή είδαν την ευημερία, την ισότητα και την ικανότητά τους να καλύπτουν βασικές ανάγκες να μειώνονται, με τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 85% τον Οκτώβριο του 2022 και την κατάρρευση του νομίσματος της λίρας.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ένας 74χρονος πρώην δημόσιος υπάλληλος, υπόσχεται ότι αν κερδίσει θα επιστρέψει στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές από τη βαριά διαχείριση του Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου λέει επίσης ότι θα επιδιώξει να επιστρέψει τη χώρα στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης από το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα του Ερντογάν που ψηφίστηκε σε δημοψήφισμα το 2017.

Έχει επίσης υποσχεθεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία ενός δικαστικού συστήματος που οι επικριτές λένε ότι ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει για να καταστείλει τις διαφωνίες.

Στα χρόνια του στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αναλάβει αυστηρό έλεγχο των περισσότερων θεσμών της Τουρκίας και έχει παραγκωνίσει φιλελεύθερους και επικριτές.

Εάν κερδίσει, ο Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει την πρόκληση να κρατήσει ενωμένη μια αντιπολιτευτική συμμαχία που περιλαμβάνει εθνικιστές, ισλαμιστές, κοσμικούς και φιλελεύθερους.

Σχετικά άρθρα