Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην συνεργάτης του Ταγίπ: «Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στον κόσμο» – «Μπάζες» δισ. δολαρίων

Πρώην συνεργάτης του Ταγίπ: «Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στον κόσμο» – «Μπάζες» δισ. δολαρίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Αλί Γεσιλντάγ (Ali Yeşildağ), πρώην συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) και μέλος της οικογένειας Yeşildağ, ισχυρίστηκε ότι η προσωπική περιουσία του Ερντογάν ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την Κυριακή από τον δημοσιογράφο Τζεβχερί Γκιουβέν (Cevheri Güven) και περιέχει μια σειρά από εκρηκτικές αποκαλύψεις, μεταδίδει το Turkish Minute.

Οι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν στο τρίτο μέρος μιας σειράς επτά βίντεο, όπου ο Γεσιλντάγ περιγράφει περιπτώσεις διαφθοράς, παράνομων δραστηριοτήτων και ανάρμοστης συμπεριφοράς από τον Τούρκο πρόεδρο και την οικογένειά του.

«Να σου πω κάτι. Ξέρετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε τώρα;

»Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στον κόσμο.

»Ο Αλ Καπόνε, ο Βίτο Κορλεόνε, δεν είναι παρά ιστορίες [σε σύγκριση με τον Ερντογάν].

»Δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχει τάξη.

»Του ανήκουν ο εισαγγελέας, η αστυνομία, η χωροφυλακή, τα δικαστήρια και οι υπουργοί.

»Τι μπορείς να πεις; Δεν μπορείτε καν να γράψετε γι ‘αυτό», λέει ο Γεσιλντάγ στο βίντεο.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του Γεσιλντάγ, το 2012 ο Ταχσίν Καγιά (Tahsin Kaya) της οικογένειας Kaya, πρώην πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Fenerbahçe και ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Kayalar, ζήτησε βοήθεια από την οικογένεια Yeşildağ για να επιλύσει μια οικονομική διαφωνία με την οικογένεια Soysal, ιδιοκτήτες της Asya Motor.

Η διαμάχη επικεντρώθηκε σε μια πώληση γης περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων το 2008, ενός αγροτεμαχίου στον Βόσπορο, το οποίο ήταν χωρισμένο σε ζώνες για κατασκευή – μια σπάνια κατάσταση εκείνη την εποχή.

Η οικογένεια Kaya αργότερα ισχυρίστηκε ότι η οικογένεια Soysal της χρωστούσε επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Αλί Γεσιλντάγ ισχυρίζεται ότι η οικογένεια Kaya ζήτησε τη βοήθειά του για να πάει το θέμα στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, ελπίζοντας ότι θα πιέσει τους Soysal να πληρώσουν το επιπλέον ποσό.

Σε αντάλλαγμα, η οικογένεια Kaya πρόσφερε δωροδοκία 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να μοιραστεί μεταξύ της οικογένειας Yeşildağ και του Ερντογάν.

Αρχικά, ο Ερντογάν φέρεται να απέρριψε την πρόταση, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και διέταξε την οικογένεια Soysal να πληρώσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν η οικογένεια δεν μπορούσε να βρει τα κεφάλαια, φέρεται να αναγκάστηκε να πουλήσει τη γη σε μια εταιρεία που ευνοούσε ο Ερντογάν.

Ο Γεσιλντάγ υποστηρίζει ότι ένα νέο ξενοδοχείο δισεκατομμυρίων δολαρίων που χτίστηκε στη γη ανήκει πλέον προσωπικά στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Γεσιλντάγ ισχυρίστηκε ότι 20 εκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό επρόκειτο να μοιραστούν μεταξύ του ίδιου, του αδελφού του Χασάν και του Ερντογάν.

Αλλά αργότερα ανακάλυψε ότι ο αδερφός του Ερντογάν, Μουσταφά Ερντογάν, είχε πάρει το μερίδιό του.

Στο ίδιο βίντεο ο Γεσιλντάγ κατηγορεί επίσης τον αδελφό του Ερντογάν, Μουσταφά Ερντογάν, για σεξουαλική παρενόχληση σε υπαλλήλους, η οποία φέρεται να οδήγησε σε σωματική διαμάχη μεταξύ του Μουσταφά και του Μπουράκ Ερντογάν, του γιου του προέδρου.

Ο Γεσιλντάγ ισχυρίζεται ότι ο Μπουράκ Ερντογάν χτύπησε άγρια τον Μουσταφά, ο οποίος στη συνέχεια έλαβε περαιτέρω σωματική τιμωρία (ξυλοκοπήθηκε δηλαδή) από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Αυτοί οι ισχυρισμοί έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων ισχυρισμών του Γεσιλντάγ, όπου ισχυρίστηκε πώς ο Ερντογάν είχε κέρδος 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διαγωνισμό το 2007 και αποκάλυψε ένα σχέδιο διαφθοράς που αφορούσε κονδύλια της ΕΕ αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν για τη βελτίωση της γεωργίας.

Στο πρώτο βίντεο, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ο Γεσιλντάγ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι απέσπασε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από δημόσιο διαγωνισμό για τη λειτουργία ενός αεροδρομίου στην επαρχία Αττάλειας της Τουρκίας.

Ο Γεσιλντάγ ισχυρίζεται ότι ο Ερντογάν χειραγώγησε τον διαγωνισμό για να διασφαλίσει ότι η σύμβαση ανατέθηκε σε μια εταιρεία που ανήκει σε έναν από τους στενούς συνεργάτες του, ο οποίος στη συνέχεια διοχέτευσε ένα μέρος των κεφαλαίων στον Ερντογάν.

Στο δεύτερο βίντεο, που κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο Γεσιλντάγ αποκάλυψε ένα σχέδιο διαφθοράς που αφορούσε την υπεξαίρεση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για τη βελτίωση του αγροτικού τομέα της Τουρκίας.

Ισχυρίζεται ότι ο τότε υπουργός Γεωργίας, Μεχντί Εκέρ, μαζί με την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες, δημιούργησαν ένα δίκτυο εταιρειών βιτρίνας για να εκτρέψουν τα κεφάλαια για τον προσωπικό τους εμπλουτισμό.

Εκτός από τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Γεσιλντάγ, δύο άλλα άτομα έχουν προηγουμένως δημοσιοποιήσει βίντεο που αποκαλύπτουν την υποτιθέμενη διαφθορά και εγκληματικές δραστηριότητες του προέδρου Ερντογάν.

Ο Σεντάτ Πεκέρ, ένα αφεντικό της μαφίας που ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ο Μουχάμεντ Γιακούτ, ένας Κούρδος επιχειρηματίας, χρησιμοποίησαν και οι δύο τις πλατφόρμες τους για να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τις διασυνδέσεις του προέδρου με εγκληματικά δίκτυα και τη συμμετοχή του σε διάφορες παράνομες επιχειρήσεις.

Ενώ ο Πεκέρ και ο Γιακούτ έχουν φήμη για τους ρόλους τους στο οργανωμένο έγκλημα, ο Γεσιλντάγ είναι διαφορετικός καθώς είναι μέλος της οικογένειας με επιρροή Yeşildağ, η οποία έχει μακροχρόνια σχέση με τον Ερντογάν.

Ο Χασάν Γεσιλντάγ (Hasan Yeşildağ), ο πατριάρχης της οικογένειας, υπηρέτησε ως σωματοφύλακας του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του τελευταίου το 1999, και το Etiler Ulus Cafe της οικογένειας είναι δημοφιλές σημείο συνάντησης για την κυβέρνηση και την κρατική γραφειοκρατία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Ερντογάν.

Τα πρόσφατα βίντεο του Γεσιλντάγ εμφανίστηκαν λίγο πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, επηρεάζοντας ενδεχομένως το αποτέλεσμα καθώς η κυβέρνηση του Ερντογάν αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση και υψηλό πληθωρισμό.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Γκιουβέν, ο οποίος δημοσίευσε το βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, είναι ένθερμος επικριτής του Ερντογάν και αυτή τη στιγμή ζει εξόριστος στη Γερμανία.

Με εκατομμύρια θεατές να παρακολουθούν τις αποκαλύψεις του Γκιουβέν σχετικά με τη διαφθορά και τις αμφισβητούμενες συναλλαγές της τουρκικής κυβέρνησης, αυτά τα βίντεο είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντικό δημόσιο ενδιαφέρον και συζήτηση καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Σχετικά άρθρα