Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σουδάν: Σκοτώθηκε από διασταυρούμενα πυρά η κορυφαία ηθοποιός Άσια Αμπντέλ Ματζίντ

Σουδάν: Σκοτώθηκε από διασταυρούμενα πυρά η κορυφαία ηθοποιός Άσια Αμπντέλ Ματζίντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μετανάστες, Πρόσφυγες, Σουδάν,

Η Σουδανή ηθοποιός Άσια Αμπντέλ Ματζίντ σκοτώθηκε από διασταυρούμενα πυρά κατά τη διάρκεια μαχών στην πρωτεύουσα Χαρτούμ την Τετάρτη 3 Μαΐου.

Η 80χρονη σκοτώθηκε όταν οβίδες έπληξαν το σπίτι της στο Μπαχρί, βόρεια της πρωτεύουσας, σε μάχες μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του σουδανικού στρατού, είπε ο ανιψιός της στο CNN.

Δεν είναι σαφές εάν ήταν οι RSF ή ο στρατός σκότωσε την κορυφαία ηθοποιό.

Η Αμπντέλ Ματζίντ θάφτηκε στους χώρους ενός νηπιαγωγείου όπου εργαζόταν, είπε ο ανιψιός της, προσθέτοντας ότι δεν ήταν ασφαλές να τη μεταφέρεις σε ένα νεκροταφείο.

Το νηπιαγωγείο βρίσκεται δίπλα στο σπίτι της Αμπντέλ Ματζίντ, όπου ήταν μόνη όταν έγινε ο βομβαρδισμός.

Θεωρείται πρωτοπόρος του θεάτρου στο Σουδάν και η πρώτη επαγγελματίας ηθοποιός του θεάτρου της χώρας, ίδρυσε ένα νηπιαγωγείο στο Μπαχρί και έγινε δασκάλα όταν συνταξιοδοτήθηκε.

Μάρτυρες είπαν ότι ο σουδανικός στρατός και οι RSF μάχονται χρησιμοποιώντας ελαφρά και βαρέα όπλα στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου καθώς η σύγκρουση πλησιάζει στην τέταρτη εβδομάδα της.

Τουλάχιστον 190 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 1.700 τραυματίστηκαν στη χώρα από τότε που ξέσπασε η βία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με αναφορές που έλαβε η UNICEF, ανέφερε την Πέμπτη η εκτελεστική διευθύντρια του οργάνου του ΟΗΕ Κάθριν Ράσελ.

Λόγω της έντασης της βίας, η UNICEF δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις, πρόσθεσε.

Ο Γιαν Έγκελαντ, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα πεδία των μαχών έχουν ξεμείνει από νερό και τρόφιμα.

«Οικογένειες σε όλο το Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των συναδέλφων μας, πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο να παραμείνουν παγιδευμένοι στο πεδίο της μάχης ή να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να φύγουν ή να φτάσουν σε ένα υπερπλήρες νοσοκομείο», είπε ο Έγκελαντ.

«Τους τελειώνουν τα πάντα, όπως νερό, φαγητό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και μετρητά.

»Χρειαζόμαστε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει τόση προσπάθεια για την ασφαλή ανθρωπιστική πρόσβαση, ανεξάρτητα από την κατάπαυση του πυρός και την παροχή βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η βία προκάλεσε μαζική έξοδο προσφύγων από το Σουδάν, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να προειδοποιεί την Πέμπτη ότι χρειάζονται 445 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθούν οι 860.000 πρόσφυγες και παλιννοστούντες που υπολογίζεται ότι θα φύγουν από τη χώρα μέχρι τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το σχέδιο σχεδιάστηκε από «134 εταίρους, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών του ΟΗΕ, εθνικών και διεθνών ΜΚΟ και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών» και περιλαμβάνει μια στρατηγική έκτακτης ανάγκης για νέες αφίξεις (πρόσφυγες) σε γειτονικές χώρες».

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες εκτοπισμένοι έφτασαν από το Σουδάν στη Νιγηρία την Τετάρτη, αφού κρατήθηκαν για μέρες στα αιγυπτιακά σύνορα, καθώς συνεχίζονται οι αναφορές για τη χαοτική αντίδραση στα σύνορα εξαιτίας της αύξησης των εκτοπισμένων.

Σχετικά άρθρα