Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο στρατάρχης Χάφταρ συναντήθηκε με Μελόνι και Ταγιάνι – Το μεταναστευτικό πρώτο θέμα

Ο στρατάρχης Χάφταρ συναντήθηκε με Μελόνι και Ταγιάνι – Το μεταναστευτικό πρώτο θέμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Ταγιάνι, Ιταλία, Κυρηναϊκή, Λαθρομετανάστες, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τζόρτζια Μελόνι, Χαλίφα Χαφτάρ,

Σε μια πολιτικά επικίνδυνη κίνηση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός και ο Ιταλός ΥΠΕΞ μίλησαν με τον Κυρηναίο (ανατ. Λιβύη) στρατιωτικό ηγέτη, Χαλίφα Χάφταρ, καθώς η περιοχή του συνδέεται στενά με τις αναχωρήσεις μεταναστών, μετέδωσε το decode39.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο ηγέτης του στρατού της Βεγγάζης, Χαλίφα Χάφταρ, βρέθηκε στη Ρώμη για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες αυξάνονται σε όλη τη Μεσόγειο, και την πολιτική σταθεροποίηση στη Λιβύη και σε άλλες αφρικανικές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης κρίσης στο Σουδάν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε ταξιδέψει στην Τρίπολη στα τέλη Ιανουαρίου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ταγιάνι και τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, αλλά δεν είχε συναντηθεί με τον στρατηγό Χάφταρ σε εκείνη την αρχική επαφή με τις αρχές της Λιβύης.

Ωστόσο, οι Ιταλοί επιχείρησαν να συνομιλήσουν με τον Κυρηναίο στρατηγό καθώς το θέμα της μετανάστευσης, ένα θέμα σημαντικό για την κυβέρνηση της Μελόνι για λόγους ασφαλείας και ψηφοθηρικούς, βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η Λιβύη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα αναχώρησης μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία δια θαλάσσης, με 16.637 αφίξεις στις 2 Μαΐου 2023, αύξηση 166% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, γράφει η ιστοσελίδα.

Η ιστοσελίδα Libya Update μεταδίδει ότι, Ο Khalifa Haftar, Γενικός Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), συναντήθηκε την Πέμπτη 4/5 με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη, όπου συζήτησαν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της «άνευ προηγουμένου αύξησης» του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Χάφταρ και η Μελόνι συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Σουδάν κατά τη διάρκεια της δίωρης συνομιλίας τους στο Palazzo Chigi.

Κατά τη συνάντηση, η Μελόνι επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας της στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές έως το τέλος του 2023 στη Λιβύη, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova μετέδωσε ότι η συνάντηση της Μελόνι με τον Χάφταρ ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, αλλά είχε αναβληθεί.

Σχετικά άρθρα