Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο στρατάρχης Χάφταρ συναντήθηκε με τον Αντόνιο Ταγιάνι στη Ρώμη

Ο στρατάρχης Χάφταρ συναντήθηκε με τον Αντόνιο Ταγιάνι στη Ρώμη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Ταγιάνι, Ιταλία, Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ,

Ο Ανώτατος Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έφτασε στη Ρώμη το απόγευμα της Τετάρτης 3/5 για συνομιλίες με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων NOVA.

Η NOVA επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι ο Χάφταρ «θα κάνει επαφές με τις ιταλικές Αρχές».

Μια άλλη πηγή είπε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι, ο Χάφταρ συζήτησε την κρίση στη Λιβύη, τις επερχόμενες γενικές εκλογές, καθώς και τις μεταναστευτικές ροές.

«Αναμένεται ότι οι συνομιλίες θα αγγίξουν επίσης τη στρατιωτική σύγκρουση στο γειτονικό Σουδάν και τις πιθανές επιπτώσεις της στις μεταναστευτικές ροές μέσω της Λιβύης», πρόσθεσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Την Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε πρόταση των Μελόνι και Ταγιάνι, σχετικά με τη συνέχιση των διεθνών στρατιωτικών αποστολών και τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες αναπτυξιακής συνεργασίας.

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει τέσσερις νέες στρατιωτικές αποστολές το 2023 για την υποστήριξη των διαδικασιών ειρήνης και σταθεροποίησης με βλέμμα στη Λιβύη, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Analisidifesa.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε μετά από κοινοποίηση στον Ιταλό Πρόεδρο, σύμφωνα με τον νόμο αριθ. 145.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η έγκριση εντάσσεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ιταλίας και στις πρωτοβουλίες αναπτυξιακής συνεργασίας εκτός των εθνικών συνόρων.

Οι νέες αποστολές θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού στα ανοικτά της Λιβύης με σκοπό την υποστήριξη της Αποστολής Συνοριακής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη (EUBAM-Libya) για την ενίσχυση της ασφάλειας και του ελέγχου των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της Λιβύης κατά της παράνομης διακίνησης.

Το γεωστρατηγικό πλαίσιο παραμένει αμαυρωμένο από επίμονους και διαρκείς παράγοντες αστάθειας και επιδεινώνεται από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

Η Ιταλία συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη διευρυμένη περιοχή της Μεσογείου, τη φυσική της περιοχή προβολής, και στοχεύει να διατηρήσει ναυτική παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό.

Από τη μία πλευρά, τα νέα εγχειρήματα επιβεβαιώνουν την προθυμία της Ιταλίας να σηματοδοτήσει την παρουσία της στη φυσική γεωπολιτική περιοχή προβολής της – μέσω της αποστολής στη Λιβύη, το πιο κρίσιμο, καθώς και εκείνων στο Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο.

Σχετικά άρθρα