Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέχρι και το Human Rights Watch διαπίστωσε ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες σκοτώνουν και βασανίζουν Σύρους πρόσφυγες

Μέχρι και το Human Rights Watch διαπίστωσε ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες σκοτώνουν και βασανίζουν Σύρους πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Human Rights Watch, Βασανιστήρια, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόσφυγες, Συρία, Τουρκία,

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) έχει αναρτήσει ανακοίνωση, όπου στηλιτεύει περιστατικά με Τούρκους συνοριοφύλακες που άνοιξαν πυρ κατά προσφύγων από τη Συρία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την λογοδοσία των υπευθύνων και την αποφυγή επανάληψης τέτοιων περιστατικών.

Σε ένα από τα περιστατικά, στις 11 Μαρτίου 2023, Τούρκοι συνοριοφύλακες χτύπησαν άγρια και βασάνισαν μια ομάδα οκτώ Σύρων που προσπαθούσαν να περάσουν παράτυπα στην Τουρκία.

Ένας άνδρας και ένα αγόρι έχασαν τη ζωή τους υπό τουρκική κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Έξι φρουροί βρίσκονται υπό έρευνα από τις τουρκικές Αρχές για τον φερόμενο ρόλο τους στην επίθεση.

Στις 13 Μαρτίου, ένας Τούρκος συνοριοφύλακας πυροβόλησε και σκότωσε έναν 59χρονο Σύρο, που όργωνε τη γη του σε μια περιοχή δίπλα στα σύνορα.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με έρευνα για αυτή τη δολοφονία.

Το Human Rights Watch απέστειλε επιστολή στους Τούρκους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Άμυνας στις 20 Απριλίου 2023, ζητώντας ενημερώσεις και για τα δύο περιστατικά.

«Οι Τούρκοι χωροφύλακες και οι ένοπλες δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των συνόρων κακοποιούν και πυροβολούν αδιακρίτως Σύρους κατά μήκος των συριοτουρκικών συνόρων, με εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς να έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Hugh Williamson, διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Human Rights Watch.

Από τις αρχές του 2023, το Συριακό Παράρτημα του HRW έχει καταγράψει 11 θανάτους και 20 τραυματισμούς κατά μήκος των συνόρων Συρίας/Τουρκίας που προκλήθηκαν από Τούρκους συνοριοφύλακες.

Το HRW τεκμηρίωσε και επαλήθευσε ανεξάρτητα δύο τέτοια περιστατικά.

Η Τουρκία έχει δεχθεί περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύρους, φιλοξενώντας περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα και έχει χορηγήσει σε πολλούς από αυτούς καθεστώς προσωρινής προστασίας και προσπάθησε να τους παρέχει βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, η φιλοξενία μεγάλου αριθμού Σύρων από την Τουρκία δεν την απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις της να σέβεται τα δικαιώματα άλλων που αναζητούν προστασία στα σύνορά της.

Τον Οκτώβριο του 2022, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε επίσης την απέλαση από τις τουρκικές Αρχές εκατοντάδων μακροχρόνια διαμενόντων Σύρων δικαιούχων προσωρινής προστασίας, καθώς και εξαναγκασμούς αυτών των ανθρώπων να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς αποχώρησης τους από την Τουρκία.

Η Τουρκία δικαιούται να ασφαλίσει τα σύνορά της με τη Συρία, αλλά πρέπει να το πράξει σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και ιδίως τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των δικαιωμάτων στη ζωή και της σωματικής ακεραιότητας, και την απόλυτη απαγόρευση βασανιστηρίων ή άλλης απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης.

Η Τουρκία καλείται επίσης να σεβαστεί την αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία απαγορεύει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο σε έδαφος όπου αντιμετωπίζουν την απειλή δίωξης, βασανιστηρίων ή απειλών για τη ζωή και την ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψής τους στα σύνορα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αξιώσεις τους.

Μετά την επίμαχη συμφωνία του 2016 με την Τουρκία, βάσει της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) υποσχέθηκε 3 δισεκατομμύρια ευρώ και πολιτικές παραχωρήσεις στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για εντεινόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, η ΕΕ διπλασίασε την οικονομική της υποστήριξη για τη διαχείριση της μετανάστευσης της Τουρκίας σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ παρά τις τεκμηριωμένες καταχρήσεις από τις τουρκικές Αρχές σε βάρος προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και πέρα από αυτές που παρέχουν σημαντική οικονομική στήριξη στην τουρκική κυβέρνηση, για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες, θα πρέπει να απαιτήσουν διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα για καταγγελίες κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων παράνομων δολοφονιών και βασανιστηρίων αιτούντων άσυλο και μεταναστών στα σύνορα της Τουρκίας.

Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει επειγόντως καθιερωμένες οδηγίες προς όλους τους συνοριοφύλακες οι οποίες να υπογραμμίζουν ότι τα πυροβόλα όπλα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο μέσο ως έσχατη λύση, ως απάντηση σε απειλή για τη ζωή, ότι κανένας που διέρχεται ή έχει περάσει τα σύνορα δεν πρέπει να κακομεταχειρίζεται, αλλά ότι πρέπει να παρέχεται σε όλους πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια εάν χρειαστεί.

Η υιοθέτηση μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής για παραβιάσεις, που θα επιβάλλεται μέσω αποτελεσματικών ερευνών και κατάλληλων κυρώσεων, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλοι οι συνοριοφύλακες σέβονται σχολαστικά αυτές τις βασικές νομικές υποχρεώσεις.

«Η βία από τους Τούρκους συνοριοφύλακες κατά των Σύρων κατά μήκος των συνόρων είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Williamson.

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να τερματίσει τις παράνομες δολοφονίες και βασανιστήρια αιτούντων άσυλο και μεταναστών στα σύνορά της και να αποδώσει δικαιοσύνη για τις προηγούμενες καταχρήσεις».

ΠΗΓΗ: Human Rights Watch – Turkish Border Guards Torture, Kill Syrians

Σχετικά άρθρα