Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τετραμερής υπ. Άμυνας Ρωσίας, Τουρκίας, Συρίας και Ιράν στη Μόσχα

Τετραμερής υπ. Άμυνας Ρωσίας, Τουρκίας, Συρίας και Ιράν στη Μόσχα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισλαμιστές, Ρωσία, Σεργκέι Σόιγκου, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου φιλοξένησε την Τρίτη 25/4 τετραμερείς συνομιλίες με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, οι οποίες διακόπηκαν με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011.

«Συζητήθηκαν πρακτικά βήματα στον τομέα της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και της εξομάλυνσης των συρροτουρκικών σχέσεων», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης «της μάχης εναντίον όλων των εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία».

Ο Σόιγκου, ο οποίος φιλοξένησε ομολόγους του από τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν, πραγματοποίησε επίσης μια σειρά διμερών συνομιλιών.

Το Κρεμλίνο προσπάθησε να «επιδιορθώσει» τους δεσμούς μεταξύ της Δαμασκού και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια επιτυχής μεσολάβηση του Κρεμλίνου θα δώσει στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν διπλωματική επιρροή για τη Ρωσία που είναι απομονωμένη διεθνώς λόγω της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στη δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» της συνάντησης κατά την οποία τα μέρη συζήτησαν «το θέμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στα εδάφη τους».

Όλοι οι συμμετέχοντες «επιβεβαίωσαν τον σεβασμό τους για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.

Στη Δαμασκό, το συριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωση που μεταδόθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η «τετραμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας» συζήτησε «την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων» από τη Συρία.

Ο Ερντογάν και ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ αλ Άσαντ είχαν φιλικές σχέσεις τη δεκαετία του 2000 μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των χωρών τους μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, ο οποίος προκάλεσε 500.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας, η οποία εδώ και καιρό υποστηρίζει τις αντιπολιτευόμενες ομάδες που αντιτίθενται στον Άσαντ.

Η Δαμασκός είναι σταθερός σύμμαχος της Μόσχας, η οποία παρενέβη στον εμφύλιο πόλεμο το 2015, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, η Δαμασκός έχει κερδίσει πίσω μεγάλο μέρος των εδαφών που έχασε στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης.

Σχετικά άρθρα