Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νεκρός Αιγύπτιος διπλωμάτης στο Σουδάν – Συλλυπητήρια από τη Σαουδική Αραβία

Νεκρός Αιγύπτιος διπλωμάτης στο Σουδάν – Συλλυπητήρια από τη Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγυπτιακή Πρεσβεία, Αίγυπτος, Διπλωματικό Σώμα, Σαουδική Αραβία, Σουδάν,

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην Αίγυπτο για τον θάνατο ενός μέλους του προσωπικού της αιγυπτιακής πρεσβείας στο Σουδάν.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι ο Μοχάμεντ αλ Γκαράουι σκοτώθηκε τη Δευτέρα.

Ο Αλ Γκαράουι, αναφέρει η ανακοίνωση, σκοτώθηκε καθώς «κατευθυνόταν από το σπίτι του προς την [αιγυπτιακή] πρεσβεία για να παρακολουθήσει τη διαδικασία εκκένωσης Αιγυπτίων υπηκόων στο Σουδάν».

Το υπουργείο θρήνησε τον Αλ Γκαράουι ως «μάρτυρα» και «σύμβολο θυσίας» για χάρη της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι η διπλωματική αποστολή στο Σουδάν θα συνεχίσει να εκτελεί τις ευθύνες της στη διαδικασία εκκένωσης.

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια και τη συμπάθειά της» στην Αίγυπτο για το περιστατικό, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση νωρίς την Τρίτη.

Το Βασίλειο ανανέωσε επίσης τις εκκλήσεις του προς τις εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να «να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση [και] να δώσουν προτεραιότητα στο συμφέρον του αδελφικού σουδανικού λαού».

Το υπουργείο ζήτησε επίσης επιστροφή στη «συμφωνία-πλαίσιο με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής δήλωσης που επιτυγχάνει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία για το Σουδάν και τον αδελφό του λαό».

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Σουδάν στις 15 Απριλίου μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) λόγω της διαμάχης για την εξουσία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο σουδανικός στρατός τη Δευτέρα είχε αρχικά δηλώσει ότι ο Αιγύπτιος αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος σκοτώθηκε στις συγκρούσεις πριν διορθώσει τη ανακοίνωσή του ότι ήταν ο αναπληρωτής διοικητικός ακόλουθος που σκοτώθηκε από τα πυρά των RSF.

Η Αίγυπτος ξεκίνησε τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στον βορρά του Σουδάν.

Νωρίτερα, προέτρεψε τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στο Χαρτούμ να παραμείνουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το Κάιρο τόνισε ότι χρειάζεται να οργανωθεί προσεκτικά μια ασφαλής επιχείρηση ώστε οι 10.000 Αιγύπτιοι που ζουν στο Σουδάν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σχετικά άρθρα