Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Κατάσταση βιολογικού κινδύνου» στο Σουδάν

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Κατάσταση βιολογικού κινδύνου» στο Σουδάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιλαρά, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Πολιομυελίτιδα, Σουδάν, Χαρτούμ, Χολέρα,

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για «κατάσταση βιολογικού κινδύνου» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, περιγράφοντας ως λάφυρο πολέμου εργαστήριο που περιείχε παθογόνα δείγματα πολιομυελίτιδας, χολέρας και ιλαράς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω σύνδεσης βίντεο από το Σουδάν, ο Nima Saeed Abid του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια πλευρά κατέλαβε τις εγκαταστάσεις, τόνισε ωστόσο ότι οι υπεύθυνοι εκδιώχθηκαν από το Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, το οποίο περιέχει επίσης προμήθειες αίματος.

«Η ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στους ειδικούς του εργαστηρίου που παρείχαν ασφάλεια για το βιολογικό υλικό».

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι το βιολογικό εργαστήριο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των παραστρατιωτικών της Δύναμης RSF.

Η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι παραβίασε την 72ωρη εκεχειρία που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα και ότι επιτέθηκε στη θέση των στρατευμάτων του στο προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την RSF ότι επιτέθηκε σε διπλωμάτες, επικαλούμενο τη δολοφονία του Αιγύπτιου διπλωμάτη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Σουδάν (SAF) ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία μεσολάβησαν για την κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πρώτος τη συμφωνία και είπε ότι ακολούθησε δύο ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων. Αρκετές προηγούμενες εκεχειρίες απέτυχαν να διαρκέσουν πολύ.

Η κατάσταση για όσους παραμένουν στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, όπου το ένα τρίτο των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων χρειάζονταν βοήθεια ακόμη και πριν από τη βία, επιδεινώνεται γρήγορα.

Ορισμένοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποχώρηση ορισμένων διεθνών οργανισμών βοήθειας και διπλωματών.

Σχετικά άρθρα