Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αίγυπτος απείλησε τον στρατηγό Ντάγκλο του Σουδάν

Η Αίγυπτος απείλησε τον στρατηγό Ντάγκλο του Σουδάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, Σουδάν,

Η Αίγυπτος έδωσε στον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, πιο γνωστό ως «Χεμέντι», ηγέτη των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν, τελεσίγραφο 72 ωρών για να αφήσουν οι άνδρες του ελεύθερους τους Αιγύπτιους στρατιώτες, που συνέλαβαν στο Σουδάν, «ή αλλιώς…», μεταδίδει η Daily News Egypt.

Η πρώτη ομάδα του προσωπικού των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων που συνελήφθησαν έχει ήδη επιστρέψει στο Κάιρο με το αεροπλάνο της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας την Τετάρτη (19/4). Οι υπόλοιποι Αιγύπτιοι στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν εντός ωρών, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές.

Η Daily News Egypt έμαθε ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης πραγματοποιούνται από τη Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GIS) σε συνεργασία με τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, οι εκκενώσεις θα περιλαμβάνουν αμάχους που βρίσκονται σε επικίνδυνες ζώνες σε όλο το Σουδάν.

«H GIS ενημέρωσε και τα δύο μέρη να αναστείλουν κάθε στρατιωτική δράση μέχρι το τέλος της εκκένωσης των Αιγυπτίων στρατιωτών», σύμφωνα με τη Daily News Egypt.

Οι στρατιώτες συνελήφθησαν το Σάββατο, στο αεροδρόμιο Merowe στο Βόρειο Σουδάν.

Οι αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις συντονίζονται με τις διάφορες αρμόδιες Αρχές στο Σουδάν για να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή όλων των μελών των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στην πατρίδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού την Τετάρτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν καταδίκασε την Τετάρτη τις παραστρατιωτικές RSF για τη συνέχιση της αιχμαλωσίας Αιγυπτίων στρατιωτών.

Πρόσθεσε ότι οι RSF είναι «ηθικά και νομικά υπεύθυνοι» για την ασφάλεια των Αιγυπτίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τέτοιες ενέργειες που παραβιάζουν την Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, προήδρευσε σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων για να συζητήσει τις εξελίξεις.

Τα αιγυπτιακά στρατεύματα βρίσκονται στο Σουδάν μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για να υποστηρίξουν κανένα κόμμα, δήλωσε ο πρόεδρος.

Τόνισε ότι η κατάσταση στο Σουδάν είναι εσωτερικό ζήτημα και η θέση της Αιγύπτου είναι συνεπής στη μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

«Τα στρατεύματά μας εκεί είναι ασφαλή και έχουμε επιβεβαιώσει ότι είναι καλά», ανέφερε ο Αλ Σίσι.

Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα μέρη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Οι μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των RSF συνεχίστηκαν την Τετάρτη καθώς βίαιες εκρήξεις χτύπησαν την περιοχή της γενικής διοίκησης του στρατού στο κέντρο του Χαρτούμ, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο σουδανικός στρατός επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι αντιμετωπίζει μια νέα επίθεση από την RSF.

«Ο εχθρός υπέστη σοβαρές απώλειες σε ζωές εκτός από την καταστροφή πολλών οχημάτων μάχης», ανέφερε το γραφείο του εκπροσώπου του στρατού σε δήλωση.

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού τύλιξε το αεροδρόμιο του Χαρτούμ λόγω έκρηξης δεξαμενών καυσίμων μέσα στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης το πρωί της Τετάρτης στον καταυλισμό των RSF στην περιοχή Καφούρι βόρεια του Χαρτούμ.

Αν και οι δύο πλευρές δήλωσαν δέσμευση για μια 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που πρότειναν τα διεθνή μέρη την Τρίτη, οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στη χώρα.

Σχετικά άρθρα