Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (Χεμεντί) είναι από τους πλουσιότερους του Σουδάν

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (Χεμεντί) είναι από τους πλουσιότερους του Σουδάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, Σουδάν,

Ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, η Χεμεντί, είναι φιλορώσος στρατηγός του Σουδάν και διοικεί τους παραστρατιωτικούς RSF. Επίσης είναι πολιτικός ηγέτης. Γεννήθηκε το 1974 ή το 1975 (ηλικίας 47–48).

Ανήκει στη φυλή Ριζεϊγκάτ του Νταρφούρ. Ήταν ο Αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου μετά το πραξικόπημα του Σουδάν το 2019.

Στις 21 Αυγούστου 2019, το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο μεταβίβασε την εξουσία στο πολιτικοστρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο Κυριαρχίας, μέλος του οποίου επίσης είναι ο Χεμεντί.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Σχεδίου Συνταγματικής Διακήρυξης του Αυγούστου 2019, ο Χεμεντί και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Κυριαρχίας δεν θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι στις γενικές εκλογές του 2022 στο Σουδάν.

Το 2019 ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Σουδάν μέσω της εταιρείας του «Al-Junaid», η οποία είχε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως επενδύσεις, εξόρυξη, μεταφορές, ενοικίαση αυτοκινήτων, σίδηρο και χάλυβα.

Στις αρχές Ιουλίου 2019, ο Χεμεντί θεωρούνταν το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Σουδάν.

Ο Χεμεντί χρησιμοποίησε την παραστρατιωτική δύναμη RSF [Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης] για να αναλάβει τα ορυχεία χρυσού και να συλλάβει τον αντίπαλο ηγέτη Τζαναουΐντ Μούσα Χιλάλ τον Νοέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα ο Χεμεντί να γίνει ο μεγαλύτερος έμπορος χρυσού στο Σουδάν μέσω της εταιρείας του «Al-Junaid».

Αυτό του έδωσε σημαντική οικονομική δύναμη στο Σουδάν αφού το εμπόριο χρυσού αποτελούσε το 40% των σουδανικών εξαγωγών το 2017.

Η εταιρεία «Al-Junaid» διευθύνεται από τον αδελφό του Χεμεντί, Αμπντούλ Ραχίμ Χαμντάν Ντάγκλο, τον αναπληρωτή επικεφαλής των RSF και δύο από τους γιους του, Αμπντούλ και Ραχίμ.

Ο Χεμεντί ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Αλ Τζουνέιντ» το 2009.

Περίπου το 2019, η «Αλ Τζουνέιντ» είχε επεκταθεί για να ασχοληθεί με «επενδύσεις, εξόρυξη, μεταφορές, ενοικίαση αυτοκινήτων, σίδηρο και χάλυβα».

Τον Απρίλιο του 2019 ο Χεμεντί περιγράφηκε από τον Άλεξ ντε Βάαλ ως «ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στο Σουδάν… στο επίκεντρο ενός ιστού πατρωνίας, μυστικών συμφωνιών ασφαλείας και πολιτικών απολαβών».

Σχετικά άρθρα