Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σουδάν: Αυτοκινητοπομπή με Αμερικανούς διπλωμάτες δέχθηκε πυρά

Σουδάν: Αυτοκινητοπομπή με Αμερικανούς διπλωμάτες δέχθηκε πυρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, Άντονι Μπλίνκεν, Διπλωματικό Σώμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζοζέπ Μπορέλ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σουδάν, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Μια αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε πυρά στο Σουδάν σε μια επίθεση από μαχητές που συνδέονται με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος περιέγραψε το περιστατικό ως «απερίσκεπτο» και «ανεύθυνο».

Το περιστατικό τη Δευτέρα προκάλεσε μια άμεση προειδοποίηση από τον Μπλίνκεν, ο οποίος τηλεφώνησε ξεχωριστά στον ηγέτη των RSF, στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστό ως Χεμεντί, και στον αρχηγό του στρατού του Σουδάν, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, για να τους πει ότι κάθε κίνδυνος για τους Αμερικανούς διπλωμάτες είναι απαράδεκτος.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η αυτοκινητοπομπή που δέχτηκε πυρά θα πετούσε για τις ΗΠΑ, σημαίες και όλοι στη συνοδεία είναι ασφαλείς.

«Έχουμε βαθιές ανησυχίες για το συνολικό περιβάλλον ασφάλειας», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ιαπωνία, όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7.

Οι μάχες ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ στρατιωτικών μονάδων πιστών στον Μπουρχάν, επικεφαλής του μεταβατικού κυβερνώντος Συμβουλίου του Σουδάν, και του Χεμεντί, του αναπληρωτή επικεφαλής του συμβουλίου.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν λέει ότι τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.800 τραυματίστηκαν. Πολλά ακόμη πτώματα κείτονται στους δρόμους.

Ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ο Μπλίνκεν είχε εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για τους θανάτους αμάχων στις συνομιλίες του με τους αντίπαλους ηγέτες και τους προέτρεψε να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Και οι δύο έχουν ευθύνη να «διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, του διπλωματικού προσωπικού και των εργαζομένων στον ανθρωπισμό», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Χεμεντί είπε ότι συζήτησε «πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της κλήσης τους και έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω συνομιλίες.

«Θα έχουμε άλλη μια έκκληση για συνέχιση του διαλόγου και για να εργαστούμε χέρι-χέρι για να σφυρηλατήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα έθνη μας», έγραψε στο Twitter ο Χεμεντί του οποίου το μέρος όπου βρίσκεται δεν έχει αποκαλυφθεί από την έναρξη των μαχών.

Οι αντίπαλες φατρίες του Σουδάν ισχυρίστηκαν και οι δύο ότι σημείωσαν κέρδη τη Δευτέρα καθώς η βία έκοψε το ρεύμα και το νερό στην πρωτεύουσα.

Ο Βόλκερ Πέρθες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, είπε ότι οι δύο πλευρές δεν έδειξαν σημάδια ότι είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν.

Ο αγώνας για την εξουσία έχει εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ επικεντρώθηκαν σε βασικούς χώρους όπως το διεθνές αεροδρόμιο, το προεδρικό μέγαρο και το αρχηγείο του στρατού.

Σε σχόλια στο Sky News, ο Μπουρχάν είπε ότι ήταν ασφαλής σε έναν προεδρικό ξενώνα εντός του κτιρίου του υπουργείου Άμυνας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ότι ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Χαρτούμ δέχθηκε επίθεση στην κατοικία του.

Ο Μπορέλ δεν είπε εάν ο πρέσβης, ο Ιρλανδός διπλωμάτης Αϊντάν Ο’Χάρα, είχε τραυματιστεί σοβαρά, αλλά χαρακτήρισε την επίθεση «μια κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης της Βιέννης», η οποία υποτίθεται ότι εγγυάται την προστασία των διπλωματικών χώρων.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν, προς το παρόν, εκκένωση από τη χώρα.

Ο Μπουρχάν αύξησε ακόμη περισσότερο το διακύβευμα στη βία τη Δευτέρα, διατάζοντας τη διάλυση της RSF, την οποία αποκάλεσε «εξεγερτική ομάδα».

Από την πλευρά του, ο Χαμάντι αποκάλεσε τον Μπουρχάν «ριζοσπαστικό ισλαμιστή που βομβαρδίζει αμάχους από αέρος».

Στρατιωτικά αεροσκάφη πετούσαν χαμηλά πάνω από την πρωτεύουσα το μεγαλύτερο μέρος της Δευτέρας, καθώς οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις με πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς συνεχίζονταν εκεί και στο Ομντουρμάν, την αδελφή πόλη του Χαρτούμ στην απέναντι όχθη του Νείλου.

Μάρτυρες ανέφεραν δεκάδες πτώματα σε μια κεντρική γειτονιά της πρωτεύουσας και εκατοντάδες μαθητές παραμένουν παγιδευμένοι στα σχολεία από τις μάχες.

Τα νοσοκομεία έχουν πληγεί ιδιαίτερα, με τις απαραίτητες προμήθειες να διαταράσσονται σοβαρά από τις μάχες.

Εκατοντάδες ασθενείς έχουν εκκενωθεί, ενώ το ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να μεταφέρει άλλους από μονάδες εντατικής θεραπείας ή αιμοκάθαρσης σε ασφαλείς χώρους.

«Έπρεπε να τους μεταφέρουμε στα κέντρα απομόνωσης μαζί με 70 γιατρούς και νοσηλευτές, όλοι έχουν παγιδευτεί εδώ χωρίς οξυγόνο για τους ασθενείς στο στήθος και αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο…

»Το οξυγόνο που έχουμε είναι από την εποχή της πανδημίας και είναι περιορισμένο». είπε μια νοσοκόμα.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε απομακρυσμένες περιοχές του Σουδάν ανέφεραν επίσης εντάσεις ή βία.

Ένας που εδρεύει στα ανατολικά σύνορα με την Αιθιοπία περιέγραψε ότι ο τακτικός στρατός συνέντριψε ένα μικρό σώμα των RSF και κατέλαβε τη βάση του εν μέσω σποραδικών πυροβολισμών.

Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης μάχες στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Κασάλα και Ελ Γκανταρέφ.

Η σύγκρουση απειλεί να βυθίσει στο χάος μια από τις μεγαλύτερες και πιο στρατηγικά σημαντικές χώρες της Αφρικής.

Οι αναλυτές λένε ότι μόνο η πίεση από «βαρέων βαρών» μεσάζοντες θα έχει την ευκαιρία να τερματίσει τη μάχη.

Σε ομιλία που μεταδόθηκε από την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση αργά τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είπε ότι βρισκόταν σε τακτική επαφή με τον στρατό και την RSF για να «τους ενθαρρύνει να αποδεχτούν μια κατάπαυση του πυρός και να περισώσουν το αίμα του σουδανικού λαού».

Το ανώτατο συμβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης ζήτησε για άμεση κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους, ενώ άλλα αραβικά κράτη με μερίδια στο Σουδάν –Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– έκαναν παρόμοιες εκκλήσεις.

Σχετικά άρθρα