Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρίγκιπας διάδοχος του Ιράν Ρεζά Παχλαβί στο Ισραήλ: «Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αντιπροσωπεύει τον ιρανικό λαό»

Ο πρίγκιπας διάδοχος του Ιράν Ρεζά Παχλαβί στο Ισραήλ: «Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αντιπροσωπεύει τον ιρανικό λαό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισραήλ, Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, Ρεζά Παχλαβί,

Ο εξόριστος πρίφκιπας διάδοχος του Ιράν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα σε μια επίσκεψη που αντανακλά τους θερμούς δεσμούς που είχε κάποτε ο σάχης πατέρας του με το Ισραήλ και την τρέχουσα κατάσταση εχθρότητας μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ρεζά Παχλαβί, ο γιος του τελευταίου σάχη που κυβέρνησε το Ιράν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, δήλωσε την Κυριακή ότι θα μεταφέρει «ένα μήνυμα φιλίας από τον ιρανικό λαό».

Πρόκειται να συμμετάσχει στην ετήσια τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ τη Δευτέρα το βράδυ, δήλωσε η Ισραηλινή υπουργός Πληροφοριών Γκίλα Γκαμλιέλ, η οποία θα τον φιλοξενήσει.

Επίσης, πρόκειται να επισκεφθεί μια μονάδα αφαλάτωσης, να δει το Δυτικό Τείχος και να συναντήσει εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας Μπαχάι και Ισραηλινούς Εβραίους ιρανικής καταγωγής.

Η Γκαμλιέλ επαίνεσε τη «γενναία απόφαση» του Παχλαβί να κάνει, όπως είπε, την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ.

«Ο διάδοχος συμβολίζει μια ηγεσία διαφορετική από αυτή του καθεστώτος των αγιατολάχ και ηγείται των αξιών της ειρήνης και της ανεκτικότητας, σε αντίθεση με τους εξτρεμιστές που κυβερνούν το Ιράν», είπε.

Ο Παχλαβί έφυγε από το Ιράν σε ηλικία 17 ετών για στρατιωτική σχολή πτήσης στις ΗΠΑ, λίγο πριν ο καρκινοπαθής πατέρας του Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί εγκαταλείψει τον θρόνο για να εξοριστεί.

Ακολούθησε η επανάσταση, με τη δημιουργία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την κατάληψη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και την απομάκρυνση των τελευταίων υπολειμμάτων της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ μοναρχίας.

Ο Παχλαβί, ο οποίος εξακολουθεί να κατοικεί στις ΗΠΑ, έχει ζητήσει μια ειρηνική επανάσταση που θα αντικαταστήσει την θεοκρατική εξουσία με μια κοινοβουλευτική μοναρχία, θα κατοχυρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα εκσυγχρονίσει την κρατική οικονομία του Ιράν,

Το αν μπορεί να κινητοποιήσει υποστήριξη για επιστροφή του στην εξουσία είναι άγνωστο.

Ο πατέρας του κυβέρνησε αφειδώς και κατασταλτικά και επωφελήθηκε από ένα πραξικόπημα που υποστήριξε η CIA το 1953.

Ο αείμνηστος σάχης είχε επίσης στενούς διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με το Ισραήλ.

Αυτό τελείωσε το 1979, όταν ο ηγέτης της ιρανικής επανάστασης, Ρουχολάχ Χομεϊνί, κήρυξε το Ισραήλ «εχθρό του Ισλάμ» και διέκοψε όλους τους δεσμούς. Σήμερα, οι χώρες είναι απόλυτοι εχθροί.

Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως τη μεγαλύτερη απειλή του, επικαλούμενο τις εκκλήσεις της χώρας για καταστροφή του Ισραήλ, την υποστήριξή του σε εχθρικές μαχητικές ομάδες στα σύνορα του Ισραήλ και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες του Ισραήλ και των δυτικών συμμάχων του ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

«Θέλω ο λαός του Ισραήλ να γνωρίζει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αντιπροσωπεύει τον ιρανικό λαό.

»Ο αρχαίος δεσμός μεταξύ των λαών μας μπορεί να αναζωπυρωθεί προς όφελος και των δύο εθνών», έγραψε ο Παχλαβί στο Twitter.

Σχετικά άρθρα