Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Η Τουρκία διέψευσε όσους την πίστεψαν”

“Η Τουρκία διέψευσε όσους την πίστεψαν”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αχμέτ Νταβούτογλου, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία,

Η Τουρκία με την απαράδεκτη πρόκληση της στην κυπριακή ΑΟΖ, διέψευσε όσους πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις της τουρκικής ηγεσίας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας ότι έχει καταρρίψει κάθε ισχυρισμό για τις δήθεν καλές προθέσεις της.

Αναφερόμενος στην επιλογή του για αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ότι ήταν η εναπομείνασα ενδεδειγμένη αντίδραση προκειμένου να καταδείξουμε την έντονη δυσφορία μας και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

«Άλλωστε είναι χρέος και οφειλή μας προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσουμε με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και να διακηρύξουμε την αντίθεσή μας στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ. Η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητά μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι πέρα από δεδομένες, αλλά η συμμετοχή μας σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αποκλείεται», σημείωσε ο Πρόεδρος σύμφωνα με το Sigma.

Ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, αλλά αντίθετα, με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, προχωρεί σε νέα πρόκληση υποβάλλοντας το δίλημμα, διχοτόμηση ή μετατροπή του θέματος των υδρογονανθράκων σε αντικείμενο των διακοινοτικών συνομιλιών.

Αποκαλύπτοντας, είπε, τις πραγματικές προθέσεις της, η Άγκυρα επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστρατεύει τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με το ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει.

«Πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε και δεν χρειαζόμαστε την υπόδειξη της Τουρκίας για να δεχτούμε πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο. Αλλά, δεν μπορεί να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα. Η μόνη ρεαλιστική οδός για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι, όταν και εφόσον υπάρξουν τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι η λύση του πολιτικού μας προβλήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα