Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Pentagon Leaks: Ένας νεαρός, ο «OG», διέρρευσε τα μυστικά έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης

Pentagon Leaks: Ένας νεαρός, ο «OG», διέρρευσε τα μυστικά έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Pentagon Leaks, Εφημερίδα Washington Post, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών,

Το άτομο πίσω από το Pentagon Leaks, δηλαδή τη διαρροή μυστικών εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης που αποκάλυψε την συνεχή κατασκοπεία των συμμάχων τους, τις ζοφερές προοπτικές για τον πόλεμο στην Ουκρανία με την Ρωσία και άναψε διπλωματικές φωτιές στον Λευκό Οίκο, είναι ένας νεαρός, λάτρης των όπλων, που εργαζόταν σε μία στρατιωτική βάση και μοιράστηκε με το ψευδώνυμο OG, άκρως απόρρητα έγγραφα με μία ομάδα γνωστών που ο ίδιος είχε ιδρύσει, κατά την διάρκεια της πανδημίας, στην πλατφόρμα Discord.

Αποκλειστικό δημοσίευμα της Washington Post, αναφέρει πώς ο επονομαζόμενος OG ξεκίνησε την δράση του.

Ξεκινώντας λοιπόν την ομάδα του, ο OG είπε στην ομάδα ότι μοχθούσε επί ώρες γράφοντας τα απόρρητα έγγραφα για να τα μοιραστεί με τους συντρόφους του στον διακομιστή Discord που ήλεγχε.

Το σημείο συγκέντρωσης ήταν ένα πανδημικό καταφύγιο, ιδίως για τους έφηβους που ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους και αποκομμένοι από τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο.

Οι πρώτες αναρτήσεις στο Discord

Τα μέλη αντάλλασσαν memes, προσβλητικά αστεία και ανούσιες κουβέντες.

Παρακολουθούσαν ταινίες μαζί, έκαναν αστεία και προσεύχονταν.

Αλλά o OG τους έκανε επίσης διαλέξεις για τις παγκόσμιες υποθέσεις και τις μυστικές κυβερνητικές επιχειρήσεις.

Ήθελε «να μας κρατάει ενήμερους», είπε το μέλος, και φαινόταν να πιστεύει ότι οι εσωτερικές του γνώσεις θα προσέφεραν στους άλλους προστασία από τον ταραγμένο κόσμο γύρω τους.

Τα απομαγνητοφωνημένα έγγραφα που αναρτούσε ο OG περιείχαν μια σειρά από ευαίσθητα θέματα που μόνο άτομα που είχαν υποβληθεί σε πολύμηνους ελέγχους ιστορικού θα είχαν την άδεια να δουν.

Υπήρχαν άκρως απόρρητες αναφορές σχετικά με την τοποθεσία και τις κινήσεις υψηλόβαθμων πολιτικών ηγετών και τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Πώς μοιραζόταν τις πληροφορίες

Σε αυτές τις αρχικές αναρτήσεις, ο OG είχε δώσει στους συναδέλφους του μια μικρή «γεύση» από τον χείμαρρο των μυστικών που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Όταν η απόδοση εκατοντάδων διαβαθμισμένων αρχείων με το χέρι αποδείχθηκε πολύ κουραστική.

Άρχισε να δημοσιεύει εκατοντάδες φωτογραφίες των ίδιων των εγγράφων, μια εκπληκτική κρύπτη μυστικών που διαχέεται σταθερά στη δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα, διαταράσσοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ενοχλώντας τους συμμάχους της Αμερικής.

Όλα όσα αποκάλυψε μέλος της ομάδας του OG

Οι περιγραφές και τα περιεχόμενα για τα απόρρητα έγγραφα, βασίζεται εν μέρει σε αρκετές μακροσκελείς συνεντεύξεις με μέλος της ομάδας Discord, ο οποίος μίλησε στην Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Είναι κάτω των 18 ετών και ήταν νεαρός έφηβος όταν γνώρισε τον OG.

Η Post έλαβε τη συγκατάθεση της μητέρας του μέλους για να του μιλήσει και να καταγράψει τις παρατηρήσεις του σε βίντεο.

Ζήτησε να μην καλυφθεί η φωνή του.

Η Post εξέτασε επίσης περίπου 300 φωτογραφίες απόρρητων εγγράφων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, μερικά από τα έγγραφα κειμένου που λέγεται ότι έγραψε ο OG, μια ηχογράφηση ενός άνδρα που τα δύο μέλη της ομάδας αναγνώρισαν ως OG να μιλάει στους συντρόφους του, καθώς και αρχεία συνομιλιών και φωτογραφίες που δείχνουν τον OG να επικοινωνεί μαζί τους στον διακομιστή Discord.

Το νεαρό μέλος εντυπωσιάστηκε από τη φαινομενικά προφητική ικανότητα του OG να προβλέπει σημαντικά γεγονότα πριν γίνουν πρωτοσέλιδα, πράγματα που «μόνο κάποιος με τέτοια υψηλή εξουσιοδότηση» θα μπορούσε να γνωρίζει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήταν ενθουσιασμένος με τον OG, ο οποίος, όπως είπε, ήταν γύρω στα 20.

Πότε ξεκίνησε την δράση του ο OG

Το μέλος γνώρισε τον OG πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, σε έναν διαφορετικό διακομιστή για τους οπαδούς του Oxide, ενός δημοφιλούς YouTuber που προβάλλει βίντεο σχετικά με όπλα, πανοπλίες και στρατιωτικό υλικό.

Είπε ότι μια ομάδα φανατικών μελών βρήκαν τον διακομιστή πολύ γεμάτο και ήθελαν ένα πιο ήσυχο μέρος για να συζητούν για τακτικές βιντεοπαιχνιδιών, οπότε αποσπάστηκαν σε μια δική τους, μικρή ομάδα.

Περισσότεροι ομοϊδεάτες οπαδοί του Oxide προσχώρησαν στον ιδιωτικό διακομιστή Discord, ο οποίος ονομάστηκε «Thug Shaker Central», και του οποίου τα μέλη ο OG ουσιαστικά έλεγχε ως διαχειριστής.

Ο OG ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Το μέλος τον περιέγραψε ως «αυστηρό».

Επέβαλλε μια «ιεραρχία» και περίμενε από τους άλλους να διαβάζουν προσεκτικά τις απόρρητες πληροφορίες που είχε μοιραστεί.

Όταν η προσοχή τους μειωνόταν, θύμωνε.

Πότε άλλαξαν τακτική

Τότε ήταν που ο OG άλλαξε τακτική.

Αντί να ξοδεύει τον χρόνο του αντιγράφοντας έγγραφα με το πληκτρολόγιο, έβγαζε φωτογραφίες των γνήσιων αντικειμένων και τις έριχνε στον διακομιστή.

Αυτά ήταν πιο ζωντανά και εντυπωσιακά έγγραφα από τις αποδόσεις απλού κειμένου.

Ορισμένα περιείχαν λεπτομερείς χάρτες με τις συνθήκες στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία και άκρως απόρρητες δορυφορικές εικόνες από τα επακόλουθα των ρωσικών πυραυλικών πλήξεων στις ουκρανικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Άλλα σκιαγραφούσαν την πιθανή τροχιά βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας που θα μπορούσαν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα άλλο περιείχε φωτογραφίες του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που διέσχισε τη χώρα τον Φεβρουάριο, τραβηγμένες από το ύψος του ματιού, πιθανότατα από κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2, μαζί με ένα διάγραμμα του αερόστατου και της τεχνολογίας παρακολούθησης που ήταν προσαρτημένη σε αυτό.

Ο OG μοιραζόταν αρκετά έγγραφα την εβδομάδα, αρχής γενομένης από τα τέλη του περασμένου έτους.

Η ανάρτηση φωτογραφιών στον διακομιστή απαιτούσε λιγότερο χρόνο.

Αλλά τον εξέθεσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στο φόντο ορισμένων εικόνων, μπορούσαν να δουν αντικείμενα και έπιπλα που αναγνώριζαν από το δωμάτιο όπου ο OG τους μιλούσε μέσω βίντεο στο κανάλι Discord – το είδος των στοιχείων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα για τους ομοσπονδιακούς ερευνητές.

Τα τσαλακωμένα απόρρητα έγγραφα

Κατά μία έννοια, η OG είχε δημιουργήσει ένα εικονικό είδωλο της μυστικοπαθούς εγκατάστασης όπου περνούσε τις ώρες εργασίας του.

Μέσα στον διακομιστή Discord, ήταν ο απόλυτος κριτής της μυστικότητας και επέτρεπε στους συντρόφους του να διαβάζουν αλήθειες που οι «κανονικοί πολίτες» δεν μπορούσαν να διαβάσουν.

Τα έγγραφα του OG φαίνεται να έχουν τυπωθεί σε συνηθισμένο χαρτί και ήταν τσαλακωμένα αφού είχαν διπλωθεί στα τέσσερα.

Μερικές φορές, οι φωτογραφίες που τράβηξε ο OG από τα έγγραφα έμοιαζαν να έχουν τραβηχτεί πάνω από ένα κρεβάτι.

Άλλες εικόνες που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως και τις οποίες εξέτασε η The Post έδειχναν τυπωμένα έγγραφα να βρίσκονται πάνω σε ένα πυρακτωμένο κόκκινο πληκτρολόγιο.

Επέμενε ότι δεν συνεργαζόταν με οποιαδήποτε χώρα

Το εύρος των στρατιωτικών αναφορών και των αναφορών των μυστικών υπηρεσιών ήταν εκτεταμένο.

Για μήνες, η OG ανέβαζε τακτικά τη μία σελίδα μετά την άλλη με απόρρητες εκτιμήσεις των ΗΠΑ, προσφέροντας ένα παράθυρο στο πόσο βαθιά είχαν διεισδύσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στον ρωσικό στρατό, δείχνοντας ότι η Αίγυπτος σχεδίαζε να πουλήσει στη Ρωσία δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και υπονοώντας ότι Ρώσοι μισθοφόροι είχαν προσεγγίσει την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, για να αγοράσουν όπλα για να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα φαίνεται να έχει εκτυπωθεί από την Intellipedia, ένα σύστημα ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών για να συνεργάζονται και να δημοσιεύουν εκθέσεις και άρθρα.

Τα έγγραφα αποτέλεσαν ένα ακόμη μάθημα για τα νεότερα μέλη για το πώς πίστευε η OG ότι ο κόσμος λειτουργούσε πραγματικά

Το μέλος είπε ότι ο OG δεν ήταν εχθρικός προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και επέμενε ότι δεν εργαζόταν για λογαριασμό των συμφερόντων οποιασδήποτε χώρας.

«Δεν είναι Ρώσος πράκτορας. Δεν είναι Ουκρανός πράκτορας», δήλωσε το μέλος.

Η αίθουσα στον διακομιστή όπου ανήρτησε τα έγγραφα ονομαζόταν «αρκούδα εναντίον γουρουνιού», με σκοπό να είναι μια δηκτική σπόντα κατά της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μια ένδειξη ότι ο OG δεν πήρε καμία πλευρά στη σύγκρουση.

Η άποψη του για τις μυστικές υπηρεσίες

Αλλά ο OG είχε μια σκοτεινή άποψη για την κυβέρνηση.

Το νεαρό μέλος είπε ότι μιλούσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδιαίτερα για την επιβολή του νόμου και την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών, ως μια σκοτεινή δύναμη που προσπαθούσε να καταπιέσει τους πολίτες της και να τους κρατήσει στο σκοτάδι.

Ο OG είπε στους διαδικτυακούς του συντρόφους ότι η κυβέρνηση έκρυβε φρικτές αλήθειες από το κοινό.

Ένα πράγμα που δεν έπρεπε να κάνουν τα μέλη ήταν να μιλήσουν για τα μυστικά που είχε μοιραστεί μαζί τους ο OG, συμπεριλαμβανομένων των απόρρητων εγγράφων.

Όταν άρχισαν οι πρώτες διαρροές

Όλο τον χειμώνα, ο OG ανέβαζε έγγραφα στον διακομιστή.

Κανείς δεν μίλησε για το αν θα τα μοιραζόταν αλλού.

Στη συνέχεια, εν αγνοία της ομάδας, στις 28 Φεβρουαρίου, ένας άλλος έφηβος χρήστης από τον κεντρικό διακομιστή Thug Shaker άρχισε να δημοσιεύει αρκετές δεκάδες φωτογραφίες που έδειχναν απόρρητα έγγραφα σε έναν άλλο διακομιστή Discord που συνδέεται με τον YouTuber «wow_mao».

Ορισμένα από τα έγγραφα προσέφεραν λεπτομερείς εκτιμήσεις των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και έδειχναν πόσο μακριά μπορούσαν να δουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας.

Στις 4 Μαρτίου, 10 έγγραφα εμφανίστηκαν στο «Minecraft Earth Map», έναν διακομιστή Discord που επικεντρώθηκε στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι.

Ένας χρήστης που διαχειρίζεται τον λογαριασμό που δημοσίευσε τη μικρότερη δόση εικόνων δήλωσε στην Post ότι τις απέκτησε στο wow_mao.

Μυστικά και άκρως απόρρητα έγγραφα ήταν πλέον διαθέσιμα σε χιλιάδες χρήστες του Discord, αλλά η διαρροή δεν θα γινόταν αντιληπτή από τις αμερικανικές αρχές για έναν ακόμη μήνα.

Εν τω μεταξύ, η OG σταμάτησε να μοιράζεται εικόνες στα μέσα Μαρτίου.

Τον Απρίλιο τα αρχεία διέρρευσαν σε Telegram και Twitter

Στις 5 Απριλίου, απόρρητα έγγραφα που αξιολογούσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά κανάλια Telegram και στην πλατφόρμα πινάκων μηνυμάτων 4chan και άρχισαν να μεταφέρονται στο Twitter.

Μια εικόνα, που έδειχνε μια ενημέρωση για την κατάσταση της Ουκρανίας την 1η Μαρτίου, είχε παραποιηθεί χονδροειδώς για να διογκωθεί ο αριθμός των ουκρανικών θυμάτων και να υποβαθμιστούν εκείνα της ρωσικής πλευράς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το μέλος δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με τον OG τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό του FBI και το Πεντάγωνο ξεκινά τη δική του έρευνα για τις διαρροές.

Αφού έκλεισε τον κεντρικό διακομιστή Thug Shaker, ο OG μετέφερε την κοινότητα σε άλλον διακομιστή για να επικοινωνεί με τη διαδικτυακή οικογένειά του.

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τους συντρόφους του, ο OG τους προειδοποίησε να «κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να διαγράψουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να τον αφορά», ανέφερε το μέλος.

Αυτό περιελάμβανε τυχόν αντίγραφα των διαβαθμισμένων εγγράφων που είχε μοιραστεί ο OG.

Όταν συνειδητοποίησαν ότι ο OG βρισκόταν σε σοβαρό κίνδυνο και σκόπευε να εξαφανιστεί, τα μέλη του Thug Shaker Central «έκλαιγαν και έκλαιγαν με λυγμούς», είπε το νεαρό μέλος.

«Είναι σαν να χάνεις ένα μέλος της οικογένειάς σου».

Κανείς δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του OG

Σε πολύωρες συνεντεύξεις, συνέχισε να εκφράζει θαυμασμό και αφοσίωση σε έναν άνθρωπο που μπορεί να έθεσε σε κίνδυνο τους νεαρούς οπαδούς του, επιτρέποντάς τους να βλέπουν και να κατέχουν απόρρητες πληροφορίες, εκθέτοντάς τους σε πιθανά ομοσπονδιακά εγκλήματα.

Το μέλος, καθώς και ο οπαδός της OG που επιβεβαίωσε την αφήγησή του, δεν βρήκαν κανένα λάθος στις πράξεις του αρχηγού τους και αντίθετα δήλωσαν ότι κατηγορούν τον έφηβο που δημοσίευσε τα έγγραφα στον διακομιστή wow_mao για την καταστροφή της κοινότητάς τους.

Επέμεινε ότι δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει την ταυτότητα ή την τοποθεσία του OG στις αστυνομικές αρχές μέχρι να συλληφθεί ή να μπορέσει να διαφύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Νομίζω ότι μπορεί τελικά να συλληφθώ. … Νομίζω ότι μπορεί να γίνει μια σύντομη έρευνα για το πώς γνώριζα αυτόν τον τύπο και θα προσπαθήσουν να μου αποσπάσουν κάτι.

»Μπορεί να προσπαθήσουν να με απειλήσουν με φυλάκιση αν δεν αποκαλύψω την ταυτότητά του».

Μέχρι σήμερα, κανένας ομοσπονδιακός αστυνομικός δεν έχει έρθει σε επαφή με το νεαρό μέλος της ομάδας.

Στην ερώτηση γιατί ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει τον OG ακόμη και με κίνδυνο της δικής του ελευθερίας, ο νεαρός απάντησε χωρίς δισταγμό: «Ήταν ο καλύτερός μου φίλος».

Σχετικά άρθρα